Buitelende jodel verdwijnt niet in grove brij van noten

muziek Dat zangeres Mari Boine uit Noorwegen tijdens een toegift de traditionele sjamanentrommel van de Sami ter hand neemt, markeert een breuk met het verleden....

Ton Maas

Hoewel de joik, woordloze zang vol imitaties van geluiden uit de natuur, onmiskenbaar de basis vormt van haar werk, is Boine veel meer een singer-songwriter dan een vertolkster van volksmuziek. In tegenstelling tot andere zingende Sami als Inga Juuso en Wimme Saari, hebben de meeste van haar liederen wel degelijk tekst.

Bij haar eerste optreden in Nederland sinds vele jaren stond Boine vorige week voor een bomvolle Bimhuiszaal. Vanuit alle uithoeken van het land waren de trouwe fans toegestroomd. Het concert ging teleurstellend van start met tamelijk ongenuanceerde ambient grooves, uitgerold door een kwartet met een weinig verrassende bezetting van drums, gitaar, basgitaar en trompet. Er waren fraaie, donker getinte en bezwerende ritmes, maar die hadden beslist beter geklonken op handbediende raamtrommels en met de zoevende klank van een akoestische contrabas.

Pas toen voor de pauze wat gas werd teruggenomen voor een ingetogen ballad en een traditioneel liedje uit het Russische deel van Lapland, kreeg Boine ruimte om te schitteren als zangeres. De meest uiteenlopende klanken, van fluisterzacht kirren en koeren, via buitelende jodel tot snerpend gekrijs, weet ze naadloos aaneen te rijgen tot een coherente stijl. Dankzij haar geraffineerde timing verdwijnt haar stem nooit in de notenbrij die haar begeleiders soms produceren.

Ook na de pauze volgden nog enkele breed uitgesponnen instrumentale erupties waaraan Boine alleen wat aanmoedigende kreetjes toevoegde, maar er waren gelukkig ook prachtige liederen, zoals de titelsong van haar vorige cd Idjagiedas en het inmiddels klassieke Gula gula, waarmee ze in 1992 internationaal doorbrak.

Ton Maas

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden