Bruisend concert van experimenterend Zuco

Knoerpende synthesizerklanken en dreunend sublaag vulden het Bimhuis in Amterdam. Drummer Stefan Kruger raasde over zijn kit terwijl gast Jasper Blom zijn saxgeluid door allerhande elektronische effecten stuurde....

Koen Schouten

Het was nog veel leuker: de populaire Nederlandsebrasilectro-groove-jazzy-danceband liet uiteenlopende,verrassende klankkleuren en stemmingen voorbijkomen. Vaningetogen bossa-ballads tot het acidfeestje aan het slot.

Op internationale festivals en poppodia windt Zuco 103 hetpubliek om zijn vinger met vernuftige dancegrooves en deaanstekelijke podiumpresentatie van zangeres Lilian Vieira. Voor subtiliteit en creatieve invallen is minder ruimte.

In het bomvolle Bimhuis ging de band zich aan de vooravond vaneen uitgebreide Europese tournee met plezier te buiten aanuitstapjes die op een festivalpodium niet zo snel zouden werken.Vieira deed geregeld een stapje terug waardoor er veel ruimte wasvoor instrumentale gedeeltes. Toetsenist Stefan Schmid en drummerKruger - samen met Vieira de kern van Zuco - zijn oorspronkelijkjazzmuzikanten. Net als percussionist Claus Tofft speelden zevoorheen in New Cool Collective.

De vrije geest van vooral Schmid, die zichtbaar genoot van degrote Steinway-vleugel van het jazzpodium, werd nog extraaangewakkerd door de aanwezigheid van gastsaxofonist Jasper Blom.Hij had een bak vol vintage effecten naast zich liggen die hijop een subtiele manier gebruikte om zijn geluid te vervormen,laagjes toe te voegen of om totaal nieuwe klanken voort tebrengen. Toen Blom en Schmid in de eerste set spontaan een lange,intense dialoog aangingen tussen sopraansax en piano was de toonvoor de rest van de avond gezet. Waar mogelijk werdgeëxperimenteerd. Toch bleef de muziek vet en compact.

Dat was te danken aan de rest van de bandleden, die op dejuiste momenten de groove lieten terugkeren. Kruger bracht op eenslimme manier structuur aan. Hij vertraagde of versnelde demuziek soms. Dat hoor je niet vaak, maar het gebeurde op de goedemomenten en het maakte de muziek levendig. Heerlijk was deonopvallend laag zoemende maar essentiële basgitaar van LesleyKühr.

Dat de band met zo'n open aanpak een bruisend en spannendconcert weet neer zetten bewijst nog eens de klasse van Zuco 103.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden