Aangeboden door VisitBruges

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Brugge: historisch, betoverend en kunstzinnig

Eeuwen geleden was Brugge het handelscentrum van de westerse wereld. De stad heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op bezoekers vanwege het historische, maar prachtig bewaard gebleven hart, de romantische parken, de kanaaltjes, de kunstschatten en het bruisende culturele leven.

Beeld Jan Dhondt

Veel cultuur snuiven, lekker eten, winkelen, wandelen, misschien ook nog even fietsen en een beetje uitrusten. Dat is toch meestal het idee van een geslaagde citytrip. Maar hoe vind je de weg in een stad die je niet kent, zónder een heel weekend lang gestrest naar Google Maps te turen? Simpel. Door naar Brugge te gaan. Daar kun je die smartphone of plattegrond lekker in je zak laten zitten en je gevoel volgen, aangezien alle culturele trekpleisters op een steenworp afstand van elkaar af liggen.

Groene long

Deze bezienswaardigheden vormen samen een romantisch decor dat rechtstreeks uit een geschiedenisboek lijkt te komen. Met name de vele parken en groene vesten dragen daaraan bij. Deze ‘groene long’ omcirkelt bijna de hele stad en biedt tal van highlights, zoals de vier resterende windmolens, de verschillende overgebleven Middeleeuwse stadspoorten en het zicht op het idyllische Gezellekwartier.

Beeld Jan Dhondt

Binnen de vesten en parken struikel je over het werelderfgoed. Het oude centrum staat als geheel op de UNESCO-lijst en wordt geroemd als een buitengewoon voorbeeld van een Middeleeuwse nederzetting die zijn historische vorm heeft behouden. Dat de architectuur door de eeuwen heen beïnvloed is door verschillende stromingen, is nog steeds duidelijk zichtbaar in onder meer de baksteengotiek en innovatieve, kunstzinnige invloeden van Middeleeuwse schilderkunst zoals de Vlaamse Primitieven.

Lees meer over dit onderwerp in het dossier:

Visit Brugge

Vlaamse meesters

Brugge geldt als de geboorteplaats van deze schilderschool waar kunstenaars als Jan van Eyck en Hans Memling deel van uitmaken. Hun wereldberoemde werken en die van andere vooraanstaande Vlaamse meesters zijn te bewonderen in het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal, de Sint-Salvatorskathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Beeld Jan Dhondt

Deze schilders legden de basis voor Brugge als trekpleister voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Hoogtepunt is wat dat betreft het Concertgebouw, met zijn moderne architectuur en gestaag groeiende verzameling actuele kunst met werk van onder anderen Carl De Keyzer, Edgar Varèse, Peter Verhelst, Dirk Braeckman en Luc Tuymans. Maar vergeet de vele kunstgalerijen niet, zoals Absolute Art Gallery, Galerie Koen Broes en Black Swan Gallery.

Toekomst

Wie ergens tussen mei en september een bezoek brengt aan Brugge, valt overigens met z’n neus in de boter. De Brugse kunsttriënnales uit de jaren zestig en zeventig worden namelijk nieuw leven ingeblazen met de Triënnale voor Hedendaagse Kunst en Architectuur, dat dit jaar in het teken staat van de ‘vloeibare stad’. Tijdens dit evenement nodigt een reeks indrukwekkende constructies in de openbare ruimte passanten uit om na te denken over de toekomst van een historische stad als Brugge in vloeibare tijden.

Het thema van de triënnale is ook een symbool voor hetgeen Brugge groot heeft gemaakt als handelsstad: het water. In haar gloriedagen lag Brugge nog aan een diepe watergeul, genaamd het Zwin, waarmee de stad in verbinding stond met de zee. Hoewel verzanding de ligging door de eeuwen heen totaal heeft veranderd, is er nog altijd water in overvloed. Overal waar je kijkt zie je kanaaltjes, die ‘reien’ heten in Brugge. Een boottocht op deze oude stadsaderen is de perfecte manier om lekker lui de geheime tuinen, charmante bruggen en betoverende stillevens te bewonderen.

Beeld Jan Dhondt

Vintageparadijs

Genoeg cultuur gesnoven? Dan kan er nog altijd uitbundig worden geshopt en getafeld. Fashionista's kunnen hun hart ophalen in de westelijk gelegen Ezelstraat en Sint-Jakobsstraat. De oostelijk gelegen Langestraat en Hoogstraat vormen een paradijs voor vintagefanaten, met kringloopwinkels en rariteitenkabinetten. Datzelfde buurtje is overigens de ideale plek om een dag citytrippen af te toppen met een hap in een van de vele restaurantjes. Een aansluitende wandeling zuidwaarts voor een bezoek aan de beroemde brouwerij De Halve Maan is zeker de moeite waard. Want een weekendje Brugge is natuurlijk niet compleet zonder een binnen de stadsmuren gebrouwen Brugse Zot.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden