Brood

Bij leven zou Herman Brood afgelopen zondag 60 jaar zijn geworden. Die geboortedag wordt deze week onder meer gemarkeerd door de première van de speelfilm Wild Romance over de in juli 2001 overleden rockster en schilder, met de opening van tentoonstellingen over diens leven en werk in het Groninger Museum...

Wim de Jong

Fons Dellen stelde voor het digitale VPRO-kanaal met Verder heb ik niks meegemaakt een overzicht samen van uiteenlopende tv-optredens van het rockidool tussen 1974 en 2001. Apart daarvan is tot vrijdag op die zender ook nog een aflevering van EO’s Fifty Fifty te zien: tv-zendeling Henk Binnendijk in 1994 op bezoek bij Brood om een stevige boom over het christelijke geloof op te zetten.

Gedenkwaardige uitzending, waarin Binnendijk (groenwit geruit colbertje, blauwe bloemetjesdas) op de bank bij de schilder en popster (borstrok) tot zijn verwondering niets te drinken aangeboden krijgt en uit arren moede zelf maar voorstelt dat Brood zijn medicinale glaasje crème de menthe met hem deelt. Waarna de aflevering met Broods stevige openingszet – ‘Ik snap niet waarom jij dat woord God nou zo nodig hebt’ – vervolgens snel een onverwacht serieuze wending neemt. Wat een rust en bedachtzaamheid dan bij Binnendijk, zeker als je zijn stijl afzet tegen de bombarie van zijn latere opvolger Knevel. Of, kan net zo goed: de Fifty Fifty-presentator was zo verbluft door de ongrijpbaar ironische manier waarop Brood zijn interviewers op het verkeerde been kon zetten, dat hij vanzelf stilviel. Zeker in Verder heb ik niks meegemaakt valt er van die ironie vaak te genieten.

Vreemd om je te realiseren dat het breedgeleefde, publieke bestaan (van culturele programma’s tot kinder-tv) van de rock’n’roll-junkie het spoor heeft getrokken voor collega-zangers als Gordon en Frans Bauer, die hun artiestenlevens tegenwoordig nog wat intensiever op tv exploiteren. Rond beiden begonnen deze week weer reallifeseries waarin we weer met de mannen naar een nieuw hoogtepunt in hun showcarrières toeleven, en ons uiteraard ook weer een glamourkijkje in de grijswitte bungalow in Fijnaart en de rietgekapte villa in ’t Gooi wordt gegund. Tussen het rauwe tijdsbeeld dat Herman Brood als tv-fenomeen neerzette en dat van Bauer en Gordon zit een kloofje van tien tot vijftien jaar, maar als je eerstgenoemde op Geschiedenis TV terugziet, zou je net zo goed kunnen denken dat er intussen een halve eeuw is vervlogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden