Drama

Broken City

Billy Taggart is een pion die zich in glibberige intriges vol corruptie en moord bevindt

Een burgemeester die bumper-stickers uitdeelt, dan weet je het in een Amerikaanse misdaadfilm wel. En dan heeft Nicholas Hostetler, baas van New York, ook nog eens een stijve, onaangenaam klinkende naam en een lelijk, platgesmeerd kapsel; een onbetrouwbare gladjanus dus, te allen tijde te mijden.

Zo verstandig handelt privédetective Billy Taggart natuurlijk niet, wanneer Hostetler hem vraagt of hij diens misschien wel overspelige echtgenote Cathleen wil schaduwen. Taggart, ex-agent met een morsig verleden en als detective vooral bezig met wanbetalende klanten, kan het geld goed gebruiken. Zonder verdere morele bezwaren richt hij zijn vizier op Cathleen en haar eventuele minnaar en wordt zo de pion in glibberige intriges vol corruptie, afpersing en moord. Alles dus volgens het genreboekje.

Broken City, de eerste regieklus die Allen Hughes zonder zijn broer Albert levert, is een lauwe hutspot van ingrediënten die in ontelbare eerdere politiefilms al veel van hun smaak verloren hebben. Spannend, beklemmend of sfeervol wordt het nooit en Taggart bewijst dat hij een waardeloze detective is door in het ene plotgat na het andere te kukelen. Toch wonderlijk, dat een film die zijn schematische plot zo duidelijk uit andere producties bij elkaar plukt, nog steeds zo onlogisch en ongeloofwaardig kan zijn. Acteurs Mark Wahlberg, Russell Crowe en Catherine Zeta-Jones - u mag zelf raden wie welke rol speelt - schijnen het ook niet echt te begrijpen; Zeta-Jones lijkt wel de gebotoxte pop van een buikspreker en Wahlberg staart alsmaar quasiverdoofd in het rond, alsof de catering slaappillen door zijn thee heeft geroerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden