Britten kapen ring Jane Austen weg voor neus Kelly Clarkson

Kelly Clarkson zal niet kunnen genieten van de aankoop van een ring die ooit aan de schrijfster Jane Austen toebehoorde. De Amerikaanse zangeres was vorig jaar op een veiling de hoogste bieder, maar Britse Austen-fans hebben sindsdien genoeg geld bijeengebracht om de ring te kunnen kopen.

Kelly Clarkson Foto Getty Images

Clarkson bood ruim 150.000 pond (een kleine 180.000 euro) voor de ring. De Britse minister van Cultuur Ed Vaizey kondigde een tijdelijk exportverbod af, waardoor de ring het land niet uit mocht. Hij riep rijke Britten op de ring te kopen, zodat deze voor Groot-Brittannië behouden kon blijven.

Jane Austen's House Museum startte een inzamelingsactie. Maandag werd bekend dat de actie succesvol is geweest. Clarkson legt zich erbij neer. 'De ring is een prachtige nationale schat en ik ben blij dat veel Jane Austen-fans hem zullen kunnen bewonderen in het museum', liet ze volgens Reuters in een verklaring weten.

De ring is een van de weinige juwelen van de schrijfster van Pride and Prejudice die bewaard zijn gebleven. Austen, die zes romans schreef, overleed in 1817.

Foto EPA
Meer over