Britten gaan 400ste sterfjaar Shakespeare uitgebreid herdenken

Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat William Shakespeare stierf. Dat gaan de Britten uitgebreid herdenken, op tv en in het theater. Zelfs Toneelgroep Amsterdam is van de partij.

Yannick Verberckmoes
William Shakespeare Beeld Getty Images
William ShakespeareBeeld Getty Images

In 2016, vierhonderd jaar na zijn dood, staat alles in Groot-Brittannië in het teken van William Shakespeare (1564-1616). Het Londense Globe Theatre stuurt al twee jaar Hamlet, een van de bekendste stukken van Shakespeare, de wereld rond. De productie van Hamlet - 'To be or not to be, that's the question'- doet 196 landen aan en was deze week te zien in Beiroet, op het Al Bustan Festival.

Vanaf volgende week speelt Amaluna, een voorstelling van Cirque du Soleil gebaseerd op Shakespeare's The Tempest, in de Londense Royal Albert Hall. De regisseur van de voorstelling is Diane Paulus, die eerder voor Broadway een discodansvoorstelling maakte van A Midsummer Night's Dream.

Unieke documenten over het leven van Shakespeare zijn te vinden in het Londense Sommerset House. Vanaf begin februari is daar in de tentoonstelling By Me William Shakespeare onder meer zijn testament te zien.

Laatste adem

Het zwaartepunt van de herdenking valt tijdens het weekend van 23 en 24 april. Op 23 april is het exact vierhonderd jaar geleden dat Shakespeare zijn laatste adem uitblies - nota bene op zijn verjaardag. Ook staat er dat weekend een pop-upcinema in de Londense wijk Southbank, gelegen aan de rivier de Theems. Verfilmingen van elk van Shakespeares 37 toneelstukken zullen daar op evenveel schermen te zien zijn.

De BBC organiseert een Shakespeare Festival en lanceert twee producties: een sit-com over het leven van Shakespeare (Upstart Crow) en The Hollow Crown, een drama met Benedict Cumberbatch als Richard III.

Onder leiding van Ivo van Hove neemt Toneelgroep Amsterdam ook deel aan de herdenkingen in Londen. Hun productie Kings of War - een theatrale vermenging van de stukken Henry V, Henry VI en Richard III - is vanaf 22 april te zien in The Barbican.

Sterfscènes

De opmerkelijkste theaterproductie komt van het gezelschap Spymonkey uit Brighton. In mei brengen zij de Complete Deaths. Daarin komen sterfscènes aan bod uit alle werken van Shakespeare. In totaal vallen er 75 doden, inclusief de vlieg die in Titus Andronicus wordt geplet.

Stratford-upon-Avon, waar Shakespeare het levenslicht zag, roert zich ook. Sinds 1960 voert de Royal Shakespeare Company (RSC) daar de toneelstukken op van de schrijver. Vanaf volgende maand begint het RSC met Midsummer Night's Dream: A Play for the Nation. Het gezelschap zal met die productie door Groot-Brittannië toeren, waarbij de professionele acteurs steeds hulp zullen krijgen van lokale amateurs om het stuk op te voeren.

In Stratford-upon-Avon wordt een 15de-eeuws klaslokaal gerestaureerd, waar Shakespeare ooit les kreeg. Kosten: 1,9 miljoen euro. In het stadje zijn het geboortehuis van Shakespeare en dat van zijn vrouw Anne Hathaway al sinds jaar en dag publiekstrekkers. Schrijvers als Charles Dickens (1812-1870), John Keats (1795-1821) en Walter Scott (1771-1832) bezochten het al in hun tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden