Britse zender ITV koopt Talpa van De Mol voor half miljard
De Britse commerciële televisiezender ITV koopt productiebedrijf Talpa Media van John de Mol. ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro voor Talpa.
Dat bedrag kan, afhankelijk van de prestaties van Talpa de komende acht jaar en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro. Toezichthouders moeten de deal nog wel goedkeuren. Die goedkeuring wordt in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.
De Mol blijft, samen met het management en de creatieve staf van Talpa, een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van formats. Talpa timmert flink aan de weg in het buitenland met zijn talentenjacht The Voice, die inmiddels in 180 landen wordt uitgezonden. Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. In de afgelopen zes jaar ontwikkelde Talpa in totaal 75 shows, waaronder ook Battle of the Sexes en Dating in the Dark.
Het Britse ITV is het grootste commerciële televisiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf exploiteert een groep zenders en heeft eigen productiebedrijven, ook in een groot aantal andere landen. Het bedrijf wil dat Talpa de komende jaren financieel flink groeit, zo valt op te maken uit de afspraken over de overnamesom die zijn vrijgegeven.
Verdere betalingen van in totaal 600 miljoen euro zijn afhankelijk van onder meer bepaalde doelstellingen die gehaald moeten worden rondom het bedrijfsresultaat (ebitda). Dit resultaat kwam vorig jaar uit op 61 miljoen euro. Talpa moet over de jaren 2015 en 2016 een gemiddeld bedrijfsresultaat behalen tussen de 50 en 60 miljoen euro. Dat levert maximaal 100 miljoen euro in contanten op. Een tweede betaling van maximaal 400 euro volgt als het bedrijfsresultaat in de jaren 2017 tot en met 2019 uitkomt tussen de 75 miljoen euro en 100 miljoen euro. Een derde en laatste betaling gaat over de periode 2020 tot en met 2022, waarin het gemiddelde bedrijfsresultaat moet uitkomen tussen 115 en 130 miljoen euro.
'Beste partner'
De Mol noemde ITV 'van alle mogelijke partners' het beste bij Talpa passen. 'Voor Talpa geeft dit een fantastische kans op sterke verdere groei. En voor mij persoonlijk betekent deze overname dat ik me geheel kan toeleggen op de creatie van grensverleggende nieuwe content.'
Vorig jaar september bleek al dat meerdere partijen interesse hadden in het mediabedrijf van De Mol, dat in 2004 werd opgericht. ITV bevestigde onlangs nog exclusieve gesprekken te voeren met Talpa over een mogelijke overname. Buiten de transactie blijven overigens het platenlabel 8ball Music, de radiozenders 538 en SLAM!FM en het belang in SBS Nederland.
Gewilde prooi
Dat Talpa een gewilde prooi was, liet zich vorig jaar september al raden. Toen meldden zich potentiële kopers bij de Amerikaanse Bank of America Merrill Lynch, die als financieel adviseur de belangstelling kanaliseert. Maar dat er interesse was voor Talpa kwam niet als een verrassing, met Nederland als een van de grootste ontwikkelaars van populaire tv-formats ter wereld. Endemol ging veertien jaar geleden voor miljarden van de hand, Eyeworks (het bedrijf van Reinout Oerlemans) sloot zich vorig jaar nog voor miljoenen aan bij Time Warner, net als eerder al de kleinere producent BlazzHoffski (bekend van Hello Goodbye). In een snel veranderende mediawereld zoeken tv-bedrijven elkaar steeds meer op.
Tv-hits zijn de noodzakelijke pijlers waar zenders wereldwijd op drijven. En met de opkomst van video on demand - het wereldwijde succes van Netflix - is die concurrentiestrijd alleen maar toegenomen. Met populaire titels, of het nu amusement is of drama, kunnen kijkers worden 'gekocht' en belangrijker: ze kunnen worden vastgehouden.
Van Radio Noordzee naar Big Brother en verder
Het is vooral zijn creativiteit waar mediaondernemer John de Mol (Den Haag, 24 april 1955) al decennia lang furore mee maakt. Zijn laatste grote, internationale succes is talentenjacht The Voice.
In zijn jeugd wil De Mol profvoetballer worden, maar wanneer hij doorkrijgt dat dat niet gaat lukken verkiest hij een baantje in het bedrijf van zijn vader, die directeur is van Radio Noordzee. Op 23-jarige leeftijd wordt hij freelance-televisieproducent en na enkele jaren krijgt hij succes met de Showbizzquiz van Ron Brandsteder. Later volgt Medisch Centrum West, een TROS-soap die Nederland elke week aan de buis gekluisterd houdt.
De opkomst van commerciële televisie in Nederland (1989) is een zegen voor De Mol. Voor de diverse zenders maakt hij veel commerciële producties. Joop van den Ende doet hetzelfde met zijn bedrijf (Joop van den Ende TV Producties). In 1994 gaan ze samen verder met het productiebedrijf Endemol. Deze firma schopt het tot één van de toonaangevende tv-bedrijven van Europa.
Het grootste succes voor Endemol komt 1999 met het realityprogramma Big Brother. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen gaan de deuren open en wordt het programma een hit. Het Spaanse telecombedrijf Telefónica neemt Endemol in 2000 voor 5,5 miljard over.
De Mol begint Talpa Capital, waarin hij zijn miljarden onderbrengt. Overigens koopt De Mol zijn 'fusiekind' Endemol later weer voor een deel terug. Tijdelijk, want inmiddels is het in handen van Mediaconcern 21st Century Fox en investeringsmaatschappij Apollo Global Management.
In de praktijk gaat De Mol zich vooral weer toeleggen op het maken van programma's, ondanks het mislukken projecten als sportzender Sport7 en zijn tv-station Tien. Hij blijft in het creatieve brein van kijkcijferkanonnen als Big Brother, Deal or No deal en The Voice.