Britse 'Swiebertje' was grote voorbeeld voor Monty Python

Ronnie Barker wordt gezien als de populairste televisiekomiek van Groot-Brittannië. Het satirische programma The Two Ronnies dat hij met Ronnie Corbett maakte, trok op zijn hoogtepunt 17 miljoen kijkers....

In een van zijn beroemdste scènes staat Ronnie Barker als middelgroteman tussen John Cleese en Ronnie Corbett. 'Ik kijk op tegen hem, want hijis upper class', zegt hij terwijl hij naar de lange Cleese kijkt. 'Ik kijkneer op hem, want hij is lower class', zegt hij waarbij hij zijn hoofddraait naar de kleine Corbett.

Maandag overleed op 76-jarige leeftijd de Britse 'Swiebertje' RonnieBarker, veruit de populairste televisiekomiek van Groot-Brittannië. Hijwerd een 'nationaal instituut' dankzij het satirische programma The TwoRonnies dat hij in de jaren zeventig met Ronnie Corbett maakte. Ditprogramma trok op zijn hoogtepunt elke zaterdagavond 17 miljoen kijkers.

Hij speelde in diverse sitcoms, waaronder Porridge en Open All Hours.Beide series staan in de toptien van meest populaire Britse sitcoms. MaarBarker was ook een bekend drama-acteur. Zo speelde hij drie jaar geledennog de butler van Winston Churchill in de met een Emmy Award en Globe Awardbekroonde televisiefilm The Gathering Storm.

'Barker was niet alleen een bekend komiek, hij was ook een briljantscriptschrijver. Hij had alleen moeite met zijn faam', stelde talkshow-hostMichael Parkinson. BBC-voorzitter Michael Grade prees hem gisteren als een'absoluut genie'.

Barker werd opgeleid in Oxford en begon zijn carrière in 1948 bij hettoneel. Hij verscheen in de jaren zestig samen met Corbett voor het eerstop televisie in The Frost Report en Frost on Sunday, de satirischeprogramma's van David Frost.

In 1971 begonnen zij met hun eigen zaterdagavondshow The Two Ronnies.Barker schreef de meeste sketches, maar had ook tijd om de hoofdrol tespelen in de jarenlang lopende sitcom Porridge, die nu als een hoogtepuntin de Britse televisiegeschiedenis geldt. Barker maakte daarnaast driestomme films. Maar hij was bescheiden over zijn eigen prestaties. Zoleverde hij zijn scripts bij producers altijd in onder een pseudoniem,zodat ze op hun eigen merites zouden worden beoordeeld. Hij wilde nooit vanzijn enorme populariteit profiteren. In 1988 trok hij zich terug uit detelevisiewereld en opende een antiekzaak in Oxford. Maar drie jaar geledenaccepteerde hij een rol in The Gathering Storm en dit jaar maakten de tweeRonnies nog een comeback op de BBC met een viertal programma's die eenongekend succes werden.

De voormalige 'pythons' John Cleese en Michael Palin zeiden dat ze hetvak van Barker hebben geleerd. 'Hij was het beste wat de Britse televisieheeft laten zien', aldus Palin. Ronnie Corbett, zijn trouwe metgezel,noemde hem 'goud in drievoud' - als acteur, als schrijver en als vriend.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.