Britse natuurliefhebbers boos op Nikon omdat het ook jachtvizieren maakt

Britse natuurliefhebbers zijn verontwaardigd nu ze ontdekt hebben dat fotografie- en lenzenfabrikant Nikon naast het schieten van plaatjes ook het schieten van groot wild in Afrika faciliteert.

null Beeld anp
Beeld anp

De reden dat natuurliefhebbers zich nu opwinden is in hun ogen dubbele boodschap die Nikon uitdraagt. Op de website voor de vizieren voor geweren die het bedrijf maakt prijst Nikon het vizier de 'Monarch African' aan als 'de bewezen keus voor het jagen van gevaarlijk wild.' Maar voor fotografen profileert het bedrijf zich juist als natuurliefhebber.

Zo stelt Nikon op de eigen website dat het diverse initiatieven steunt die natuurconservatie wereldwijd moeten stimuleren en sponsort het bedrijf het BBC-programma Power of nature. Daarnaast meldt The Independent dat in de catalogus voor fotografie van het bedrijf staat dat het bedrijf zich 'in het hart van de natuur' bevindt, en dat 'de natuur zorgt voor vele momenten van eindeloze schoonheid die vastgelegd moeten worden voordat het te laat is'.

Weerstand tegen Nikon
Meervoudig bekroond natuurfotograaf Stefano Unterthiner is niet blij met Nikon. 'De natuur heeft meer dan ooit bescherming nodig en ik verzoek het bedrijf dan ook om hun activiteiten in dit gebied te staken', aldus Unterthiner tegen The Independent. De Britse vegetariërs van Viva! noemen de verkoop van het vizier door Nikon 'onvergefelijk hypocriet.'

De jacht op wilde dieren in Afrika is een van de oorzaken van de teruglopende populaties van diersoorten en daarom niet geliefd onder natuurbehoudorganisaties. Zo zou de leeuwenpopulatie in Afrika ion dertig jaar tijd gehalveerd zijn doordat er op de dieren werd gejaagd. Joe Duckworth, directeur van de League against cruel sports: 'Jagers van groot wild slachten jaarlijks tienduizenden dieren, waarvan veel met uitsterven bedreigde soorten.'

Het is niet de eerste keer dat de vizieren van Nikon controverse veroorzaken. In 2004 bood het bedrijf in Groot-Brittannië zijn excuses aan voor een reclame in een jachtblad. Het bedrijf verdedigde het vervaardigen van vizieren toen door te stellen dat 'de vizieren voor de Britse markt voornamelijk gericht zijn op de sport van het doelschieten'.

Vooralsnog heeft Nikon niet gereageerd op de controverse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden