Britse minister: 'BBC News op prominenter tijdstip'

De BBC zou zijn belangrijkste nieuwsbulletin - van 22.00 uur - moeten verplaatsen naar een vroeger tijdstip. Daarvoor pleit de Britse minister van cultuur en mediazaken, John Whittingdale. De publieke omroep kan zich zo beter onderscheiden van de commerciële concurrentie.

Thijs van Soest
null Beeld reuters
Beeld reuters

'Is het logisch dat het belangrijkste bulletin rechtstreeks geprogrammeerd staat tegenover dat van de commerciële concurrent ITV?', zei Whittingdale gisteren voor een publiek van hoge tv-bazen tijdens een conferentie over de toekomst van tv in Cambridge.

Onlangs lag de BBC onder vuur wegens het op dezelfde tijdstip programmeren van een groot showprogramma. Het plaatste de dansshow Strictly Come Dancing rechtstreeks tegenover The X-Factor op ITV, waardoor kijkers die beide shows zouden willen zien worden gedwongen te kiezen. Volgens de minister is een dergelijke concurrentiestrijd niet in het belang van de BBC én de kijkers. 'De zender zou zich veel meer moeten onderscheiden met een kwalitatieve programmering', stelt hij.

De financiering van de BBC ligt onder een vergrootglas nu er minder inkomsten zijn van de kijk- en luistergelden en ook de regering zich meer bemoeit met de grote omroeporganisatie. Wat Whittingdale betreft wordt er kritisch gekeken naar alle investeringen van de BBC, maar zal er niet worden getornd de status van de omroep van 'wereldwijd gewaardeerde zender met kwaliteits-tv'.

Toch zullen er dan wel scherpere keuzes moeten worden gemaakt, vindt hij. 'Het is goed om ons nu af te vragen of de BBC wel de juiste focus heeft, en die zou moeten liggen bij een meer onderscheidende programmering.' Een ander tijdstip voor het nieuws en minder grootschalig entertainment zou een mooi begin zijn, al benadrukt de minister dat het 'geenszins zijn bedoeling is om op de stoel van de BBC-top te gaan zitten'.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Bezuinigingen

De omroep bevindt zich momenteel in een grote bezuinigingsoperatie. Topman Tony Hall kondigde afgelopen zomer aan dat er duizend banen moeten worden geschrapt bij de Britse omroep. Belangrijkste reden is een minder grote opbrengst van de kijk- en luistergelden. Steeds meer Britten zeggen hun televisie-abonnementen op en betalen dus niet langer kijkgeld. Veel mensen kijken tegenwoordig vooral online programma's terug en on demand via bijvoorbeeld Netflix.

'Het aantal kijkers naar normale tv is sneller gedaald dan verwacht, waardoor er een gat in de begroting is ontstaan', verklaarde de BBC-baas. Er moet nu een gat van 150 miljoen pond (zo'n 210 miljoen euro) worden gedicht. Het ontslaan van duizend man vangt een groot deel daarvan op, maar Hall sluit niet uit dat er meer maatregelen volgen.

De afgelopen jaren moest de BBC al vaker personeel ontslaan. Ook besloot het een zender af te stoten: BBC3 gaat binnenkort alleen online verder. In totaal werken er zo'n 16 duizend mensen bij de BBC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden