Brits NorWeb wil bellen via stroomnet

Een man stapt in een van de drie toegangssluizen, glazen buizen van nog geen meter doorsnede. De achterblijvers verwachten dat hij in het niets zal verdwijnen na het uitspreken van de magische woorden Beam me up, Scotty - als in de science-fictionserie Startrek....

RENE BOGAARTS

'Elektriciteitsnet

is goedkoper dan

alternatieven'

Van onze verslaggever

René Bogaarts

MANCHESTER

Het zeventien jaar oude hoofdkantoor van United Utilities, het energiebedrijf in Manchester, heeft een futuristisch uitziende entree, maar deze bleek al snel bijzonder onpraktisch te zijn. Waarom de sluizen niet onmiddellijk werden gesloopt? 'Ze hebben veel geld gekost', zegt Joe Levine, technisch marketingdirecteur van United Utilities' telecomdochter NorWeb, verontschuldigend.

De deuren kunnen model staan voor de kabeltelevisienetten van de energiebedrijven. Vrij nieuw, geavanceerd, en nog lang niet afgeschreven. Maar om ze geschikt te maken voor telefonie - iets wat de energiebedrijven graag willen - moet er opnieuw voor miljarden in geïnvesteerd worden. Dat vinden de energiebaronnen kapitaalvernietiging. Telefonie via het kabelnet komt daarom maar moeizaam van de grond.

Voor zijn deuren mag United Utilities geen oplossing gevonden hebben, voor zijn telecom-ambities wel: via het vertrouwde elektriciteitsnet. Sinds jaar en dag worden eenvoudige signalen door het net gejaagd, waarmee openbare klokken of straatlantaarns worden aangestuurd. Maar vorig jaar heeft het bedrijf ontdekt dat het mogelijk is op grote schaal hoogfrequente signalen boven de normale 50 Herz-frequentie van de electriciteitsvoorziening mee te zenden.

Volgens NorWeb is vooral internetten een geweldige mogelijkheid voor de nieuwe 'PowerLine'-technologie, omdat dit twintig keer sneller gaat dan surfen via de normale telefoonlijn en tien keer sneller dan met een ISDN-aansluiting. 'Gewoon telefoneren is lastig vanwege de ruis die wordt veroorzaakt door de stroomvoorziening', legt Levine uit. Bij internetten worden kleine pakketjes informatie verstuurd, die daar geen last van hebben. 'We hopen op den duur ook spraaktelefonie via het internet-protocol mogelijk te maken, maar dat is de volgende stap.'

NorWeb gaat begin volgend jaar op commerciële schaal internet aanbieden. Afnemers kunnen tegen 30 tot 35 pond (pakweg honderd gulden) onbeperkt internetten. Het aanbod komt overeen met de flat fee van 90 gulden van de Amsterdamse kabelexploitant A2000.

De technieken voor telecommunicatie buitelen de laatste jaren over elkaar heen. In Nederland bijvoorbeeld kan gebeld worden via het oude, vaste net van PTT. Daarnaast groeit het aantal gebruikers van de mobiele netten van PTT en diens concurrent Libertel stormachtig; en binnenkort komen nog meer aanbieders op de markt. In diverse regio's, waaronder de omgeving van Amsterdam, worden op kleine schaal telefoon- en internetdiensten aangeboden via de kabel. Technisch is het ook mogelijk mobiel te bellen via de satelliet.

Is er in Nederland dan nog wel behoefte aan telecommunicatie via het electriciteitsnet? Wim de Weerd, vice-president Europa van de Canadase telecomfabrikant Nortel dat PowerLine mede heeft ontwikkeld, is ervan overtuigd. 'De kosten voor zo'n net zijn de helft lager dan het aanpassen van het kabelnet', zegt hij.

'Wij doen al proeven met bijna alle Nederlandse energiebedrijven.' Het in Zwolle gevestigde energiebedrijf Edon zou begin volgend jaar al met PowerLine kunnen beginnen, zegt De Weerd.

Om een electriciteitsnet geschikt te maken voor PowerLine, moet een modem worden ingebouwd in de transformatorstations van het electriciteitsnet en in de huizen van de klanten. Vanaf dat laatste kastje volstaat een gewoon telefoonlijntje naar de pc. Het electriciteitsbedrijf moet zelf de tranformatorstations aansluiten op een intern telecomnet, maar volgens Levine beloopt dat minder dan eenderde van de totale kosten.

'De verbinding naar de huizen toe, het laatste stuk van een netwerk, dat is veruit het duurst. Ons net ligt er al, en aanpassing ervan is veel goedkoper dan alle alternatieven', zegt Levine. Een modem voor het kabelnet kost ongeveer duizend gulden, het door Nortel gewone elektriciteitsmodem komt op 450 gulden.

'Ik snap wel dat de verkopende partij zegt dat zijn oplossing goedkoper is', lacht Tonie Scherpenhuysen, van de afdeling Development & Strategy van Edon, 'maar op zich is het kabelnet beter voor het doorgeven van signalen.' Het energiebedrijf begint wel met een proef met PowerLine. 'Want het kan voor bepaalde diensten interessant zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden