Nieuws

Britney Spears vraagt rechter in zeldzame verklaring om einde aan 13 jaar durende ondertoezichtstelling

De Amerikaanse zangeres Britney Spears (39) wil af van het curatorschap van haar vader. Dat heeft ze woensdag via een audioverbinding gezegd tijdens een hoorzitting in een rechtbank in Los Angeles.

Fans van Spears, die fel tegen het curatorschap zijn, bij de rechtbank in Los Angeles. Beeld AP
Fans van Spears, die fel tegen het curatorschap zijn, bij de rechtbank in Los Angeles.Beeld AP

In de zeldzame verklaring, van twintig minuten, zegt Spears aan dat ze zich stelselmatig misbruikt voelt door de mensen die zeggen het beste met haar voor te hebben, waaronder haar eigen familie. Het curatorschap, waarmee ze inmiddels al dertien jaar mee te maken heeft, voelt volgens haar als ‘misbruik’. De situatie beperkt haar bewegingsvrijheid en betekent dat ze keihard moet werken, ook als ze dat zelf niet wil, zegt de zangeres.

‘Het is mijn wens en mijn droom dat dit allemaal stopt’, aldus Spears, die zich ‘een slaaf’ van haar vader voelt. ‘Ik ben zo boos dat ik niet kan slapen, ik ben depressief en ik huil elke dag.’ Berichten op sociale media, waarin ze aangaf gelukkig te zijn, waren ‘een leugen’.

Ze zegt onder meer aan dat ze gedwongen naar klinieken is gestuurd en medicatie heeft moeten slikken waardoor ze zich vreselijk voelde. Ook wordt ze sinds kort twee keer per week naar therapie gestuurd op een publieke plek in Los Angeles; daarbij staan fotografen haar op te wachten als ze de deur uitloopt.

Spears vertelde tevens dat ze wil trouwen met haar vriend Sam Asghari, met wie ze sinds 2016 samen is. Ook wil ze graag zwanger worden, maar dat kan niet, omdat ze tegen haar wil een spiraaltje heeft. ‘Ik wil dat het eruit gaat, maar ze willen me niet naar de dokter brengen om het te laten verwijderen.’

Mentale inzinking

De zangeres staat vanwege een mentale inzinking sinds 2008 onder toezicht van haar vader. Spears sprak tijdens de hoorzitting voor het eerst openlijk over haar ongebruikelijke situatie. De zangeres begon de rechterlijke procedure tegen haar vader Jamie al in 2019 en sprak toen ook met de rechter, maar die uitspraken werden niet openbaar gemaakt.

De zangeres zegt nu dat ze zich twee jaar geleden niet gehoord voelde door de rechtbank, en dat haar advocaat haar meerdere malen heeft geadviseerd zich niet uit te spreken. Ze is blij dat de verklaring die ze nu aflegt met de media en haar fans zal worden gedeeld.

Ze wil niet meer worden geëvalueerd, zei Spears meermalen keren tegen de rechter. Ze is de afgelopen jaren op tournee geweest, heeft albums gemaakt en verkocht, en heeft tientallen mensen in dienst. Alleen dat feit al zou voldoende moeten zijn om het curatorschap op te heffen. Dergelijke constructies zijn bedoeld voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, meent ze, en dat is bij haar niet het geval.

The New York Times schreef deze week dat Spears al jaren achter de schermen probeert de macht in te perken die haar vader over haar leven uitoefent. De krant bracht eerder dit jaar een documentaire uit over de carrière van de zangers, Framing Britney Spears. Daarin kwam ook het curatorschap uitgebreid aan bod. De film bracht een publiek debat op gang over de behandeling van vrouwelijke artiesten door onder meer de media in de jaren negentig en nul. Spears verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums.

De rechter heeft nog geen uitspraak in de zaak gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden