Britney brengt Dr. Phil in het nauw

Fotopersbureaus, bladen, tv-programma’s, websites, de muziekindustrie: iedereen verdient aan Britney Spears. Dat becijferde althans het nieuwe Amerikaanse zakenblad Portfolio. In het dinsdag verschenen februarinummer komt het tot de conclusie dat de 26-jarige zangeres een economie draaiende houdt waarin jaarlijks minstens 80 miljoen euro omgaat....

Henrico Prins

Volgens Portfolio verkopen glossy’s met Spears op de cover 33 procent beter dan die zonder Spears. Ze zou goed zijn voor 20 procent van de omzet in de paparazzi-sector. Bij de internetzoekmachine Yahoo was ze zes van de afgelopen zeven jaar de meest ingevoerde naam; een woordvoerster van Yahoo vraagt zich af of het internetverkeer misschien tot stilstand komt ‘als Britney ermee stopt’.

De kassa blijft maar rinkelen, ook nu haar dagen als popster geteld lijken en ze in de media alleen nog als geestesziek wrak fungeert. Juist dat heeft in de Verenigde Staten de afgelopen weken tot ophef geleid. Er woedt een discussie die draait om de vraag of het psychische hebben en houden van beroemdheden zomaar op straat moet worden gekwakt.

Directe aanleiding is het bezoek dat de vermaarde tv-psycholoog Phil McGraw, beter bekend als Dr. Phil, begin deze maand aflegde aan Spears toen ze in Los Angeles in het ziekenhuis was opgenomen na een geestelijke inzinking. Dr. Phil bleek in alle stilte ingeschakeld door Spears’ ouders, die hem sinds ruim een jaar geregeld ontmoetten en hem intussen als vriend van de familie waren gaan beschouwen.

Na een kwartiertje stond Dr. Phil weer buiten. Niettemin vond hij zichzelf een paar dagen later de aangewezen persoon om in het openbaar te melden dat hij de zangeres gesproken had en dat het hem op grond van die ontmoeting geen goed idee leek haar medische behandeling te staken.

Spears’ ouders zijn boos. Ze vinden dat Dr. Phil niets over het bezoek had mogen zeggen en heeft gehandeld in strijd met zijn beroepscode. Dr. Phil heeft excuses aangeboden voor zijn loslippigheid (‘maar niet voor het feit dat ik deze familie of dit meisje in nood heb geprobeerd te helpen’). Een aflevering van de Dr. Phil Show die naderhand aan de zaak-Spears zou worden gewijd, is geschrapt.

Door de affaire zijn in de Verenigde Staten nu ook andere tv-programma’s onder vuur komen te liggen waarin sterren en (vooral) gevallen sterren psychische hulp zoeken. Voornaamste doelwit is het zojuist bij de tv-zender VH1 begonnen programma Celebrity Rehab. Daarin probeert de Californische hoogleraar psychiatrie Drew Pinsky (‘Dr. Drew’) twee bekende worstelaars, een oud-deelnemer aan de Amerikaanse Idols, een pornoster en twee acteurs (onder wie Brigitte Nielsen) op het rechte spoor te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden