Brimstone en Tonio grote favorieten bij het Gouden Kalveren-gala

Brimstone en Tonio zijn de twee grote favorieten voor het aanstaande Gouden Kalveren-gala. Zo besloten de stemmers van de twee jaar geleden opgerichte Nederlandse Academy.

Martin Koolhoven met Emilia Jones en Dakota Fanning.Beeld anp

Negen nominaties voor de stampotwestern Brimstone, zeven voor de requiemromanverfilming Tonio. Wie de vrijdagavond bekendgemaakte nominaties voor de Gouden Kalveren turft, kan het aanstaande prijzengala voor de Nederlandse film, op 29 september te Utrecht, alvast typeren als een klassieke tweestrijd tussen twee grote favorieten.

Martin Koolhovens internationale, zelfgeschreven en bravourevolle genrefilm tegenover Paula van der Oests intieme en overdonderende verfilming van het boek van A.F.Th. van der Heijden. Twee goed bezochte, met durf geregisseerde en alom gewaardeerde speelfilms - het slotgala van het Nederlands Film Festival eindigt hoe dan ook met de bekroning van een kwalitatief sterk filmjaar.

(Tekst gaat verder onder trailer).

Stemsysteem

Ook de overige meermaals genomineerde titels zijn divers: vier nominaties voor het jihaddrama Layla M. van Mijke de Jong, eveneens vier voor WOII-schoft Riphagen van Pieter Kuijpers. Daarnaast is het onorthodox gefilmde labiele mannen-multiportret Quality Time van debutant Daan Bakker genomineerd in de prominente categorieën beste regie en beste film.

De filmnominaties werden voor het derde jaar aaneen verkozen door de leden van de vakvereniging Dutch Academy For Film (DAFF) en stemgerechtigde eerdere winnaars. Het stemsysteem naar Oscarmodel dat de eerdere jury's vervangt, verkeert nog in de testfase, maar DAFF-medeoprichter en bestuurslid Sytze van der Laan laat over de telefoon weten dat de Hollandse Academy de prijzen in de toekomst zal blijven verdelen. 'We waren verloofd, het huwelijk gaat door.'

De hoeveelheid genomineerden is wel teruggeschroefd van de eerdere vijf tot drie, behalve voor de categorie beste film. 'Met drie is de win-kans groter en het geeft een nominatie ook meer gewicht.'

(Tekst gaat verder onder trailer).

Er zijn inmiddels zeshonderd geregistreerde stemmers, ruim honderd meer dan tijdens vorige editie. Anders dan toen wenst de DAFF dit keer níet de hoeveelheid daadwerkelijke stemmers naar buiten te brengen; vorig jaar tweehonderd. 'Doen ze bij andere Academy's ook niet', zegt Van der Laan, zelf genomineerd als producent van Tonio.

De DAFF streeft naar 'verbinding in de filmsector', zoals de website meldt, en organiseert inmiddels ook allerlei bijeenkomsten voor filmmakers die elkaar van advies voorzien. Producenten Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld, en regisseur Joram Lürsen, hebben hun lidmaatschap van de Academy alweer opgezegd. Dit nadat hun speelfilm Publieke Werken, vorig jaar de grote favoriet, geen één van de tien nominaties verzilverde. Bestuurslid Van der Laan: 'Daar ga ik niks over zeggen, dit betreft individuele leden'.

Jurysysteem

Ook Van Gestel wil er 'naar buiten toe' niet veel over kwijt: 'Dat is me te pietepeuterig. We waren lid, dat zijn we nu niet meer.' Hij is niet tegen een Academy. 'Het is net zo goed - of slecht - als een jurysysteem. Belangrijk is dat het Nederlands Film Festival staat voor dé Nederlandse film, en tot diep in de provincies doordringt. Ik denk dat het beter kan.'

Als eerdere Kalverenwinnaars blijven de makers van Publieke Werken wel gewoon stemgerechtigd. Ook zijn Van Gestel en Heslenfeld deze editie wederom genomineerd, als producenten van Layla M.

Van der Laan, relativerend: 'Er waren vorig jaar óók producenten met zes nominaties die niks wonnen, zoals ik.' (voor Knielen op een bed violen). 'Zo gaat dat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden