Briefwisseling tussen actrice en schrijver is spannender dan clichématig verhaal

De misverstanden en blunders van de culturele ontmoeting zijn mooi verwoord, maar ook op het clichématige af bekend. De in het stuk geïntegreerde briefwisseling tussen actrice en schrijver is een stuk spannender.

Karin Veraart
null Beeld Koen Broos
Beeld Koen Broos

Hij heeft prachtige ogen, is heel hoffelijk en werkt als afwasser in het etablissement van haar vriend. Eva valt voor hem, Ayoub, Belg met Marokkaanse roots. Na lang wikken en wegen beginnen ze een verhouding, eentje die nog niet makkelijk zal blijken.

Sara De Roo, gerenommeerd actrice bij het Vlaamse Stan, wilde een voorstelling maken over diversiteit. Een brug slaan naar een andere gemeenschap, praten over gelijkenissen en verschillen. Via via kwam ze uit bij de Vlaams-Marokkaanse schrijver Fikry El Azzouzi. Dat was het begin van hun samenwerking, die uitmondde in Alleen, een inmiddels in Vlaanderen veelgeprezen solo, die nu door Nederland toert.

Alleen (***), theater. Door Stan/De Monty, tekst Fikry El Azzouzi, bewerking/spel Sara De Roo. 20/10, Toneelschuur, Haarlem. Tournee.

Een prikkelende samenwerking

De Roo speelt daarin Eva, die in haar nieuwe relatie meteen te maken krijgt met allerlei vooroordelen van buitenstaanders, van vrienden en familie.

Op zich is het verhaal van Eva en Ayoub niet heel opzienbarend. De kennismaking met de wederzijdse ouders, de blunders die worden begaan, de stekeligheden, de (religieuze) verschillen, de overeenkomsten - het is mooi verwoord, maar ook behoorlijk bekend, op het clichématige af.

Veel spannender is de briefwisseling tussen actrice en schrijver, die in de voorstelling is opgenomen. Hún (professionele) relatie stond meermalen op springen, nadat De Roo de tekst van El Azzouzi eerst had afgewezen. In de correspondentie die volgde en die De Roo steeds na een aantal 'Eva-scènes' oppakt en voorleest, komt veel scherper naar voren wat het verhaal wil illustreren: de gevoeligheden, de misverstanden. Kunstenaars met ieder hun trots, hun specifieke achtergrond, hun verschillen. Maar ook de gezamenlijke wil het project tot een goed einde te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden