Breitbart-veteraan Yiannopoulos vertrekt na uitspraken over pedofilie

Journalist en groot provocateur Milo Yiannopoulos stopt met zijn werk voor de rechtse website Breitbart, die mede dankzij hem groot werd. Directe aanleiding voor zijn vertrek is de ophef die ontstond nadat een video opdook waarop de Breitbart-veteraan en fervent Trump-aanhanger seks met jongens vanaf 13 jaar vergoelijkt.

Milo Yiannopoulos Beeld ap
Milo YiannopoulosBeeld ap

De video van Milo, zoals hij kortweg wordt genoemd, was maandag voor de conservatieve CPAC-conferentie al aanleiding om zijn toespraak daar af te zeggen. Zijn uitgever besloot af te zien van de publicatie van een nieuw boek.

Yiannopoulos (32) zegt dat in de video's is geknipt om hem zwart te maken. Het is onduidelijk wie de filmpjes heeft gemaakt. Wel bood hij zijn excuses aan en zei dat hij zich ongelukkig had uitgelaten, onder andere over zijn eigen ervaringen, waardoor het slechts leek of hij pedofilie steunde. Doordat hij als kind is misbruikt, zegt Milo, dacht hij 'vreselijke dingen' over het onderwerp te kunnen zeggen.

In een verklaring bedankt Milo zijn voormalige werkgever. 'Breitbart News heeft me bijgestaan waar anderen het nalieten', schrijft hij. 'Ze hebben mij conservatieve en libertarische ideeën over laten brengen aan gemeenschappen die ze anders nooit gehoord zouden hebben. Ze hebben een groot aandeel in mijn succes. Ik ben dankbaar voor de vrijheid en voor de vriendschappen die ik daar gesmeed.' En: 'Vandaag neem ik ontslag bij Breitbart, per direct. Dit besluit is van mij alleen.'

'Gevaarlijkenichtentournee'

De Britse joods-katholieke homo met Griekse wortels is opgeleid aan een privéschool en na twee jaar gestopt in Cambridge. In de Verenigde Staten tourt hij met zijn 'gevaarlijkenichtentournee' langs campussen van Amerika en haalt hij uit naar iedereen die hem voor de voeten loopt.

De ultra-rechtse Yiannopoulos kwam de afgelopen jaren voortdurend in opspraak door omstreden uitlatingen over Mexicanen, moslims, gehandicapten, zwarten en vrouwen. Ook leidde de Brit vorig jaar zomer een actie tegen de zwarte Hollywoodactrice Leslie Jones, die dankzij Milo tijdelijk met Twitter stopte vanwege het racisme dat ze dankzij hem over zich heen kreeg. Milo werd verbannen van Twitter. Zijn uitspraak over pedofilie lijkt de druppel te zijn bij geweest voor Breitbart, ondanks dat Milo schrijft dat het besluit ontslag te nemen van hem alleen is.

Profiel

Milo Yiannopoulos maait alles neer wat zweemt naar elitair snobisme of politieke correctheid. De spot van de nieuw-rechtse opperafzeiker wordt gevreesd. Lees dit profiel dat onze correspondent in Amerika, Michael Persson, in januari over Yiannopoulos schreef. Een hoogleraar: 'Ik zeg niks, straks sta ik op internet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden