recensieMendelssohns Schotse symfonie

Breedvoerig en met veel dynamiek dirigeert Gergiev Mendelssohns Schotse symfonie ★★★☆☆

Het mooiste moment van de avond, die maar drie kwartier duurde, was de afsluitende jubelzang.

Valeri Gergiev in actie, dinsdag in de Rotterdamse Doelen. Beeld Guido Pijper
Valeri Gergiev in actie, dinsdag in de Rotterdamse Doelen.Beeld Guido Pijper

Begin deze maand doorbrak het Rotterdams Philharmonisch Orkest de stilte in thuishaven de Doelen. Zes maanden lang waren er geen concerten, al had de zaal wel een ambitieus livestreamprogramma. Maar voorlopig gebeurt er in Rotterdam minder dan in andere grote zalen in Nederland. De Doelen moet het ook hebben van de congressen, maar die agenda is weggevaagd.

Door corona zat een uitgebreide viering van het 25-jarig bestaan van het Gergiev Festival, dat bovendien een negatief subsidieadvies kreeg van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, er deze maand ook niet in. Toch was de voormalige chef Valeri Gergiev in de stad om het orkest in twee programma’s te leiden: maandag in een concert met ouvertures en walsen, dinsdag dirigeerde hij Felix Mendelssohns Schotse symfonie. Dat deed hij niet eerder bij het Rotterdams.

Het werk schetst het mistige Schotse landschap in veel zachte passages, maar in onstuimige stukken ook een woest schuimende Noordzee. Zo stuwden fluisterzachte violen met hun golfbewegingen het orkest naar de furieuze baren rondom de Schotse eilanden, om de zee vervolgens ook weer tot bedaren te brengen in een unisono motief. Het plechtige thema van het begin klonk in warm hout en altviolen. Gergiev schilderde, met zijn bekende wapperende handbeweging, breedvoerig en met veel dynamiek.

Kleurrijk en interessant waren de delen erna niet echt, eerder gehaast en nonchalant. Aan het eind van het laatste deel zakt het vurig stekende, ritmische Allegro vivacissimo (de violen te jachtig) weg in donkere akkoorden die ruim baan maken voor de afsluitende jubelzang, die begint in de lage strijkers en houtblazers. Het was het mooiste moment van de avond, die maar drie kwartier had geduurd.

Mendelssohns Schotse symfonie

Klassiek

★★★☆☆

Door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valeri Gergiev.

15/9, de Doelen, Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden