Brave Jan Modaal steelt de harten van cabaretjury

Op Cameretten 2008 won dit jaar braaf cabaret. Zowel de kandidaten als de jurykeuzen roepen veel vragen op...

Cameretten-winnaar Jorrit Rogaar is Jan Modaal in eigen persoon: ‘Getrouwd, twee kinderen, met een hond en een kat.’ Gaastra-shirtje aan, rustige presentatie, af en toe een tevreden blik na een gelukte grap. Maar nul komma nul theateruitstraling.

Hoewel zijn ervaring beperkt is, heeft de 35-jarige Rotterdammer die zaterdag in zijn stad het festival won veel gevoel voor timing. Maar verder? Hij vertelt voornamelijk over zijn broer met Down, en dat doet hij zo letterlijk dat er geen theatrale verbeelding aan te pas komt. Zijn solo mist alles wat cabaret interessant maakt: nergens slimme wendingen of authentieke gedachten.

Wel weet hij er de harten van de jury mee te stelen. Juryvoorzitter Dick Molenaar – belastingadviseur van beroep – prijst zijn oprechtheid: ‘Hij weet met liefde en respect grappen te maken over zo’n kwetsbaar onderwerp.’

Pak een gevoelig onderwerp, maak er respectvolle grappen over, en je wint het grootste cabaretfestival van Nederland. Geldt de Balkenende-norm nu ook al voor aankomende cabaretiers?

De keuzen van jury roepen de vraag op in welke theaterzalen zij de afgelopen jaren hebben gezeten. Ze getuigen van weinig kennis over de ontwikkelingen die het Nederlandse cabaret de laatste jaren heeft doorgemaakt.

Ook de argumentatie: er wordt na afloop besmuikt gelachen om de taal van het juryrapport. Over Rogaar: ‘Zijn grappen zijn erg leuk’.

En dan is er nog finalist Theo van Duren, een 52-jarige tekstschrijver uit Brabant, die een Powerpoint-presentatie houdt over de gevaren van de natuur. Van Duren brengt flink wat kwinkslagen, zeker. Maar wat doet dit eenzijdige trucje, verder zonder enige dubbele bodem, op de finale van een cabaretfestival? Vermakelijk voor het congres- en lezingencircuit, maar met cabaret heeft het weinig van doen.

Deelnemer Max van den Burg (37) sleept uiteindelijk de publieksprijs in de wacht. Op de originaliteit van zijn solo over de vermusicalisering van de samenleving en hockeymeisjes valt wat af te dingen, maar hij weet tenminste wat spelen is en verrast met zijn absurde einde.

Voorzitter Molenaar diskwalificeert zijn jury definitief als hij vertelt dat hij in de voorronden veel ‘vernieuwend en authentiek’ cabaret heeft gezien, maar dat het niveau hiervan nog niet hoog genoeg was. Natuurlijk kan een festival een keertje tegenvallen, maar kies als jury tenminste voor het avontuurlijke.

Neem Art-Jan de Vries (29), een deelnemer die in de halve finale sneuvelde. Uiteindelijk krijgt hij wel de persoonlijkheidsprijs. Als zijn naam wordt omgeroepen komt hij met veel dramatisch vertoon vanuit het midden van de zaal naar beneden – over de stoelen. Blij-aanstellerig neemt hij de prijs in ontvangst. In één minuut weet deze halve finalist al meer nieuwsgierigheid op te wekken dan drie finalisten tijdens een hele avond.

Jorrit Rogaar (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden