Brandweer en politie bezorgd over semafoons

Politie- en brandweerkorpsen en ambulancediensten in heel Nederland hebben de afgelopen weken in de rats gezeten over het gebruik van de tekst semafoons waarmee ze hun personeel alarmeren....

Op 20 maart meldde de exploitant, CallMax BV in Eindhoven, onverwacht dat het surseance van betaling had aangevraagd. Het bedrijf is in problemen geraakt door de opmars van de gsm in de particuliere sector. CallMax kondigde aan de dienstverlening aan de korpsen en de hulpdiensten (de verzorging van het berichtenverkeer) per 31 maart te beëindigen.

Die mededeling leidde tot spoedoverleg tussen de Raad van Hoofdcommissarissen, de regionale brandweercommandanten en de Raad van Regionaal Geneeskundige Functionarissen (RGF) van de GGD's in Nederland. Zij stuurden een bezorgde brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De politie heeft zo'n vierduizend Maxers in gebruik, met name bij de Mobiele Eenheden; de ambulancediensten van de GGD's hebben er zo'n 2300. Overstappen op gsm's is geen oplossing, zegt voorzitter K. Dubbelman van de RGF, vanwege de niet volledige dekking, storingen of overbelasting van het net bij ongelukken en rampen.

Binnenlandse Zaken antwoordde dat de interne communicatie een zaak is van de korpsen en diensten zélf. Wel wees het ministerie erop dat zij altijd terecht kunnen bij KPN, die daarvoor een speciaal nummer heeft.

Intussen gloort er hoop. Directeur ad interim A. van de Wijdeven van CallMax zei vrijdag dat het bedrijf in onderhandeling is met een financier die al eerder een boedelkrediet gaf, waardoor CallMax tot maandag aanstaande in de lucht kan blijven. Van de Wijdeven is er zeker van dat zijn bedrijf maandag een 'doorstart' zal maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden