tv-recensieYasmina Aboutaleb

Brandpunt+ vertelt het onderbelichte verhaal van mannen met eetstoornissen

null Beeld

Als je zelfs voetballer Cristiano Ronaldo dik begint te vinden, dan gaat het niet goed met je. Maar het geniepige van een eetstoornis is: dat heb je niet in de gaten. Ivo (24) vertelt in de onlinedocumentaireserie Het goddelijke lichaam: van sixpack naar eetstoornis van Brandpunt+ hoe langzaam maar zeker zijn idee van wat een mooi lichaam is, steeds radicaler werd. Een paar keer trainen in de week groeide ongemerkt uit tot een obsessieve drang om te ‘bouwen’ aan een gespierde torso en een slank maar dik geaderd lichaam – want dan kwamen zijn spieren mooier uit. Om dat gekabelde lichaam te bereiken moest hij ook diëten. Zo min mogelijk eten en zeker geen koolhydraten. Gevolg: altijd een hongergevoel. Als hij zondigde, stak hij zijn vinger in zijn keel. Hij raakte ernstig verzwakt en belandde op de eerste hulp. Maar niemand die eetstoornis herkende, ook de dokters niet.

Talloze documentairemakers gingen de makers van Brandpunt+ voor, maar die gingen meestal over vrouwen en niet over mannen. Zo springt deze documentaire in het gat dat er is in de grote hoeveelheid aan verhalen en documentaires over eetstoornissen. 10 procent mensen met een eetstoornis is man, vertelt de serie, maar omdat er weinig onderzoek naar wordt gedaan en het bij mannen vaak ook niet wordt herkend, zou dat percentage best eens hoger kunnen zijn. Bij een eetstoornis wordt vaak gedacht aan vrouwen en aan een bepaald lichaamsbeeld. ‘Maar er is geen lichaam dat hoort bij een eetstoornis’, zegt Ricky (26), de andere jonge man in de vijftien minuten durende webdocumentaire, die gelukkig nergens het karakter van een shockdoc vertoont. Gespierde, sportieve mensen die gezond lijken, kunnen er ook last van hebben.

Toen Ricky (26) begon met bodybuilding kreeg hij een eetstoornis. Beeld
Toen Ricky (26) begon met bodybuilding kreeg hij een eetstoornis.

Hoewel het nu met de jonge mannen weer goed lijkt te gaan – beiden geven voorlichting over eetstoornissen bij mannen – oogt Ricky’s moeder nog altijd wat bezorgd als ze vertelt hoe slecht het met haar zoon ging. Toen Ricky van ‘gewoon’ trainen overstapte naar bodybuilding, zakte hij ook ongemerkt steeds dieper weg in een eetstoornis. Hij werd steeds magerder. Mensen begonnen tot zijn grote vreugde te vragen of hij soms ziek was. ‘In dit wereldje bekent dat dat je goed bezig bent.’ Hij zag zijn ingevallen gezicht als een beloning voor het strenge diëten en sporten.

De tweede aflevering van de docuserie, met andere hoofdrolspelers, staat in het teken van de beweging die de acceptatie van het eigen lichaam promoot: body positivity. Vrouwen blijken gevoeliger voor rolmodellen dan mannen. Waar bij vrouwen een derde meer zelfvertrouwen krijgt, is dat bij mannen slechts 8 procent. Het maakt de covers van Men’s Health die in aflevering 1 voorbijkwamen en waarop BN’ers (en rolmodellen) als Arie Boomsma en Henry Schut hun kurkdroge spieren tonen, des te pijnlijker om naar te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden