Brandbrief:

Rotterdamse zakenlui waarschuwen B en W

Van onze verslaggever

Ron Meerhof

ROTTERDAM

Prominente zakenlieden hebben alarm geslagen over de Rotterdamse plannen om flink te gaan bezuinigen op cultuur. 'Kunst en cultuur zijn even onontbeerlijk als kwetsbaar', schrijven Sylvia Tóth, Joop van Caldenborgh, Cees Maas en Leo Berndsen in een brief aan het Rotterdamse college van B en W.

Ze reageren daarmee op recente ambtelijke voorstellen om 8,63 miljoen euro te bezuinigen op de post Kunst en Cultuur. Het college heeft dat geld nodig om allerlei nieuwe beleidsambities te kunnen waarmaken. In totaal moet daarvoor 70 miljoen euro gevonden worden. Het leeuwendeel gaat naar maatregelen om de stad veiliger te maken.

'Uiteraard respecteren wij uw verantwoordelijkheid voor het bestuur van onze stad en de keuzes die u voor de financiering van het beleid maakt', aldus de brief. 'Maar hopelijk slaagt dat laatste zonder de drastische maatregelen die de Rotterdamse kunst- en cultuursector thans lijken te bedreigen.'

Verder wordt het college erop gewezen dat kunst en cultuur een bijdrage leveren 'aan economische promotie, educatieve processen, maatschappelijke verbanden en noodzakelijke sociale integratie. Kortom, aan een leef- en vestigingsklimaat dat hoort bij een grote en ambitieuze stad en wereldhaven die Rotterdam is.'

De vier afzenders zijn goede bekenden in de Rotterdamse kunstwereld. Berndsen (ex-Nedlloyd, commissaris bij onder meer Corus) en Van Caldenborgh (tot januari voorzitter van de Kamer van Koophandel) zijn bekende kunstverzamelaars. Tóth (oprichtster van Content en onder meer commissaris bij Vendex KBB) is bestuursvoorzitter van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. ING-topman Cees Maas doet hetzelfde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het college, gevormd door Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD beslist later deze maand waar gesnoeid gaat worden. Twee culturele projecten, AVL-Ville en een Kunstpark op het Dop Noap-terrein, zijn al in de ijskast gezet. Verder lijkt gekozen te moeten worden tussen een nieuwe theaterzaal aan de Kruiskade en een nieuw kunstinstituut in Las Palmas. Maar het meeste geld zal moeten komen uit kortingen op subsidies en mogelijk opheffing of sluiting van een of meerdere grote projecten of instellingen.

Cultuur wordt het zwaarst aangeslagen van alle beleidsgebieden. Het beslag dat de sector legt op de begroting bedraagt iets meer dan 2 procent. De financiële bijdrage aan de nieuwe plannen is ongeveer 9 procent daarvan.

Volgens sommige prominenten uit de kunstwereld speelt bij de gemaakte keuzes meer dan de noodzaak om fondsen te vinden. Vooral bij Leefbaar Rotterdam zou grote weerzin leven jegens alles wat met cultuur en subsidies te maken heeft.

'De politiek van de afgelopen maanden kenmerkt zich door bad feelings, een ranzige sfeer, naijver en rancune', aldus Passionate-directeur Giel van Strien onlangs tegen het Rotterdams Dagblad. En Boijmans-directeur Chris Dercon: 'Ik kan het niet anders zien dan als een afrekening met het recente verleden. Een afrekening met (ex-PvdA-wethouder) Hans Kombrink.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden