Jeugdfilm

Brammetje Baas

De film is een kleurrijk feestje en laat knap zien hoe druk het is in het hoofd van Brammetje

Misschien gaat hij er wel leren waarom honden zo graag aan elkaars kont ruiken, denkt Brammetje. Of Chinees. Egyptische letters misschien. Of alles over vroeger.

Het laat zich raden dat zijn eerste dag in groep-3 uitloopt op een nogal teleurstellende ervaring. Waar het 7-jarige jongetje dacht dat hij 'alles' zou leren, moet hij sommen maken en stilzitten. Die combinatie gaan hem niet goed af.

Brammetje Baas portretteert zo'n kind waar het schoolsysteem niet op berekend is. 'Te druk', 'brutaal' en 'een dromer' tegelijkertijd. Slim, maar met concentratieproblemen. Het is zo'n jongetje dat gekmakend tegen zijn bord blijft tikken omdat hij muziek hoort in zijn hoofd, en zijn benen niet stil kan houden omdat die nu eenmaal 'gemaakt zijn om te bewegen'.

Zo ontwapenend als Coen van Overdam is als Brammetje, debuterend regisseur Anna van der Heide laat wel degelijk zien hoe ontzettend irritant het gedrag van zo'n kind kan zijn. Dat hij volwassenen tot wanhoop kan drijven, is in haar regie geen wonder.

Maar tegelijkertijd weet ze alles wat hij doet volstrekt logisch te maken. Ze laat Brammetjes gedachten constant door het beeld tuimelen, letterlijk, vaak in de vorm van de leuke, knapgevonden animaties van Balder Westein. Het maakt de film een kleurrijk feestje, en tegelijkertijd maakt het Brammetjes frustratie dat hij 'zijn hoofd nu eenmaal niet kan stoppen' knap invoelbaar.

Wat Brammetje nou precies mankeert? Adhd? Mogelijk. Of Pdd-nos? Zou ook kunnen. Het prettige aan Brammetje Baas is juist dat het ver weg blijft van een reeks moeilijke medische benamingen, doktoren en medicijnen. Hier is eigenlijk maar één oplossing voor Brammetjes probleem. 'Ik denk dat jullie hem nog niet echt begrijpen', verwoordt zijn moeder het bij de directrice van de school.

Het is een wat makkelijke oplossing voor de opstapelende problemen die scenariste Tamara Bos aandraagt in deze toch al vriendelijke versie van de wereld die louter bevolkt wordt door goedbedoelende volwassenen. Maar het is ook een lieve boodschap: een beetje openstaan voor degenen die niet meteen in een hokje passen, zou al een heel stuk helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden