Tv-recensie Julien Althuisius

Bram Vermeulen reist dwars door de Sahara en koppelt aanstekelijk enthousiasme aan kunde

Na één aflevering Sahara is het voorbarig om al te praten over tv-prijzen, maar het was zeker veelbelovend. 

Met alle respect voor het Afrikaanse continent, maar het kan ons hier in het Westen maar weinig schelen wat daar allemaal gaande is. Tenminste, dat is wat Bram Vermeulen, Afrika-correspondent voor de NOS en het NRC Handelsblad, vorige week in een interview met deze krant zei. ‘We kennen bijna allemaal de naam van de advocaat van de president van Amerika, van Afrika weten we misschien de namen van twee staatshoofden. Het is zo uit balans.’

Nou zou ik hier heel graag het tegendeel willen bewijzen en Vermeulen om de oren willen slaan met eindeloos veel kennis over Afrika en zijn inwoners, maar het gênante feit en bewijs van Vermeulens gelijk is dat ik tot zeer recent niet wist waar Mauritanië lag. Sorry Mauritanië.

Het was namelijk Mauritanië dat gisteren het onderwerp was van de eerste aflevering van VPRO’s nieuwe vijfdelige reisserie Sahara. Eens een onherbergzame, ondoordringbare zandvlakte, gemeden door westerse kolonisten; tegenwoordig gebruikt als zuidgrens van Europa om migratie, terreur en overbevolking in te dammen. En deze vijf zondagen struint Bram Vermeulen, eenzame correspondent in het gigantische continent, door het zand om de verhalen achter die woestijn te vertellen.

In de trein door de Sahara. Beeld VPRO

Gisteravond bezocht Vermeulen de Mauritaanse kust, eens dé doorvoerhaven voor migranten, en sprak daar met Nigeriaanse mannen die grote bergen stinkende vis schoon maakten. Mauritanië, zo vertelde een man met een rode wollen muts op terwijl hij zijn mes in een vis zette, was niet een vrij land. Officieel is slavernij in 1981 afgeschaft, maar er zijn nog steeds veel zwarte mensen die als slaaf gebruikt worden. Vermeulen sprak later in de aflevering een voormalige slaaf. Ze was oud en ziek, had pijn in haar lijf. Omdat ze haar bazin altijd had moeten tillen.

Er waren ook minder tragische momenten. Zoals de treinrit die de correspondent dwars door de Sahara maakte en die prachtige beelden opleverde van een bont gezelschap passagiers, gesluierd, rokend, thee drinkend of met hun telefoon spelend terwijl ze heen en weer wiegden in de kilometers lange trein. Of de be­doeïen die Vermeulen even op zijn plek zette toen hij de beste man vroeg of hij wel wist welke datum het was. ‘We zijn niet achterlijk, we weten hoe tijd werkt.’

Net als wel meer presentatoren van VPRO’s reisprogramma’s, koppelt ook Bram Vermeulen een aanstekelijk enthousiasme aan relevante kunde over het gebied dat hij bereist. En net als bij die andere VPRO-reisprogramma’s zijn de reportages in Sahara ook weer erg fraai in beeld gebracht. Dus binnenkort zal waarschijnlijk, net als bij die andere VPRO-reisprogramma’s, het Nipkow-woord vallen. Dat is, na pas één aflevering Sahara gezien te hebben, natuurlijk veel te voorbarig. Maar veelbelovend, dat was het sowieso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden