NieuwsVan Gogh

Brabant zag bevestigd wat het al wist: Van Gogh is een kasmagneet

Dus nu komt er beleid Provincie Noord-Brabant investeert miljoenen in professionalisering Van Gogh-erfgoed.

Het Van GoghHuis in Zundert. Beeld Marcel van den Bergh

Het was ‘eigenlijk te dol voor woorden’, zegt provinciebestuurder Bert Pauli, dat Noord-Brabant geen beleid had om het erfgoed van de belangrijkste kunstenaars uit de regio veilig te stellen. Daar komt nu verandering in: de provincie wil 9,5 miljoen euro beschikbaar stellen voor de aankoop en verbouwing van drie panden waarin nu exposities te zien zijn over Vincent van Gogh (1853-1890).

Het gaat om het Vincent van GoghHuis in Zundert (zijn geboortehuis), de Van Gogh Kerk in Etten-Leur (in ­Etten besloot Van Gogh kunstenaar te worden) en het Vincentre in Nuenen (waar Van Gogh serieus begon te schilderen, cumulerend in zijn beroemde werk De aardappeleters).

Nu komen er jaarlijks iets meer dan 100.000 bezoekers naar Noord-­Brabant om te zien waar Van Gogh heeft geleefd. Dat moeten er dankzij de nieuwe investering in 2025 vijf keer zoveel worden.

Door het succes van het Van Gogh-jaar 2015 is het besef gegroeid dat de kunstenaar van grote economische betekenis is voor de provincie. ‘Iedere Nederlandse bezoeker die naar ­Brabant komt, geeft gemiddeld 50 euro per dag uit’, zegt Pauli, die ­gedeputeerde Economische Zaken is namens de VVD. ‘Maar als een buitenlandse bezoeker wordt verleid te komen, praat je al snel over 125 euro per dag. Dat is een prachtige stimulans voor deze wat kleinere gemeenten.’

Ingrijpen was ook noodzakelijk omdat historische plekken dreigden te verdwijnen. Zo kwam de stichting die het Van GoghHuis in Zundert ­exploiteert vorig jaar in financiële moeilijkheden, waardoor het geboortehuis van de schilder bijna in handen kwam van beleggers. Pauli: ‘Die ­stichting werd vooral bemand door vrijwilligers. Die hebben ongelooflijk goed werk verricht. Maar als er grote bedragen op tafel komen, is er meer professionele ondersteuning nodig.’

Van Gogh Heritage Foundation

Daarin gaat de Van Gogh Heritage Foundation voorzien, die al werd ­opgericht in 2010. Daarin zijn alle ­lokale Van Gogh-stichtingen in Noord-­Brabant verenigd. Doordat deze koepelorganisatie de drie panden overneemt, worden de ­financiële lasten voor de lokale stichtingen een stuk lager. ‘En we moeten een schaalsprong maken’, zegt directeur Frank van den Eijnden. ‘De drie locaties ­worden verbouwd, zodat ze betere ­expositieruimtes krijgen en er meer bezoekers kunnen worden ontvangen. Het Vincentre in Nuenen moet bijvoorbeeld drie keer zo groot worden.’

Eerst moeten Provinciale Staten (het parlement van Noord-Brabant) instemmen met het plan, dat bij de begrotingsbesprekingen in november aan de orde komt. Als dat gebeurt, komt de lening van 7 miljoen euro per direct vrij. ‘Dan kunnen we meteen beginnen met de verbouwing van het Vincentre’, zegt Van den Eijnden.

Afgelopen vrijdag is zijn organisatie begonnen met de verkoop van vastgoedcertificaten, die de aankoop van het Vincent Van GoghHuis, de Van Gogh Kerk en het Vincentre mogelijk moeten maken. Als de stichting erin slaagt om voor een miljoen euro aan certificaten te verkopen, koopt de provincie Noord-Brabant nog eens voor 2,5 miljoen aan certificaten.

Acht bedrijven uit Noord-Brabant hebben al aangegeven hierin te willen investeren, waaronder Eindhoven Airport. De lening van 7 miljoen kan volgens Pauli worden terugbetaald doordat de exploitatieopbrengsten van de drie verbouwde ­panden flink zullen stijgen: ‘Wij moeten het in ­Brabant hebben van de creatieve ­industrie. Van Gogh inspireert kunstenaars en designers. En Van Gogh werkt als een magneet op de vele ­expats die we hier hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden