Boekrecensie Kinderboeken

Boven op de berg omvat enkel een wandeling en toch wil je niet dat die afgelopen is (vijf sterren)

De ideale stok is veerkrachtig, zacht voor de pootjes en heeft een klein zijtakje. Dat weet elke jongen en ook de oude mevrouw Das, die al haar hele leven elke zondag naar de top van de berg Het Suikerbrood klimt. Mevrouw Das is ontzettend aardig, helpt iedereen en weet alles van de natuur. Als ze op een dag het onzekere katje Kiki ontmoet, neemt ze die op sleeptouw.

De Canadese Marianne Dubuc (1980) is een internationaal succesvolle illustrator en prentenboekenmaker, die ook in Nederland veel volgers verdient. Haar werk is wijs, fantasievol, gelaagd en op een hoogstpersoonlijke manier geestig. De personages zijn grappig en ontroerend tegelijk, de boodschap is even simpel als diep.

Bijna niets in Boven op de berg hoeft uitgesproken te worden. Kiki vangt een muis, mevrouw Das zegt: ‘Hallo Tim.’ Kiki wil een uit het nest gevallen vogeltje graag opeten, maar tilt haar samen met mevrouw Das weer terug naar haar moeder.

Net als in haar eerdere boeken is het de humor die voorkomt dat het verhaal te zoet wordt. Naast de ideale stok staat, met een sierlijke accolade maar zonder getal: ‘de juiste lengte’. Na een lyrische passage over hoe klein je je op een bergtop kunt voelen, stelt Dubuc gortdroog vast: ‘Mevrouw Das kan ook poëtisch zijn.’

Het boek omvat weinig meer dan een wandeling en toch wil je maar niet dat die afgelopen is. Kundig blijft Dubuc het bereiken van de top uitstellen. Elke pagina is, hoe minimalistisch ook van opzet, toch weer anders.

Als mevrouw Das op een dag niet meer mee kan, gaat Kiki alleen. Tot ze een nieuwe vriend vindt en het hele verhaal weer opnieuw begint. Zelfs voor de meest kritische geest moet het toch moeilijk zijn om niet helemaal rustig en volmaakt gelukkig te worden van Marianne Dubuc.

Marianne Dubuc: Boven op de berg. Vertaald uit het Frans door Jacques Dohmen. Querido; 80 pagina’s; € 15,99. Vanaf 3 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.