Review

Boterman had beter een paar jaar kunnen wachten met Merkelboek

Boek (non-fictie) - Het land van Merkel

Gedegen Merkelboek.

Van alle Nederlandse publicisten over Duitsland moet historicus Frits Boterman, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, een van de ijverigste zijn. Sinds 2000 heeft hij, soms met anderen, tien boeken over een Duits thema geschreven - over de Eerste Wereldoorlog, het Derde Rijk en het moderne Duitsland, alsmede een boek over de pogingen van de Duitse bezetter om Nederland te nazificeren (Duitse daders) en een ambitieus boek over de aloude vraag hoe een cultureel hoogstaand land als Duitsland in de 20ste eeuw zo heeft kunnen ontsporen (Cultuur als macht).

Aan deze indrukwekkende collectie heeft hij, min of meer terloops, een boek over de jaren van Angela Merkel toegevoegd. In gedegenheid doet Het land van Merkel niet onder voor de eerder genoemde werken. Boterman beschrijft de evolutie van Duitsland van 'zieke man van Europa' tot 'Weltexportmeister' en machinekamer van de EU. Hij reconstrueert de eurocrisis, het 'Griekse drama', de Russische interventie in Oekraïne en de vluchtelingencrisis: kwesties die zware eisen hebben gesteld aan het, soms onwillige, Duitse leiderschap. In de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen van 24 september is er dan ook veelvuldig over geschreven, en Boterman laat geen nieuw licht schijnen over deze thematiek.

De vraag hoe de geschiedenis over Merkel zal oordelen en of zij - zoals haar illustere voorgangers Adenauer, Brandt en Kohl - 'een succesverhaal te vertellen heeft', blijft onbeantwoord zolang Merkel nog onderdeel is van de actualiteit. Het siert Boterman dat hij zich niet aan speculaties over haar plaats in de geschiedenis waagt, maar daardoor heeft zijn boek ook iets voorlopigs. Misschien had hij beter nog een paar jaar kunnen wachten met het optekenen van de conduitestaat van de achtste bondskanselier.

Non-fictie
Frits Boterman
Het land van Merkel - Duitsland 2005-2017
De Arbeiderspers;
261 pagina's; euro 18,99.

Meer over