Bot is geestige reconstructie van onbenullige gebeurtenis

Daan Windhorst schreef met Bot een geestige reconstructie van een ogenschijnlijk onbenullige gebeurtenis. En Firma Mes maakt van een groot vraagstuk, de onaardige mens, licht verteerbaar theater.

null Beeld Joris-Jan Bos
Beeld Joris-Jan Bos

Daan van Firma Mes botste in de trein tegen een moslima en liep door zonder zich te verontschuldigen. Een kale man sprak hem daarop aan en noemde hem onaardig. Daan had zichzelf nog nooit eerder als een onaardig persoon gezien. Dat hield Daan nog lang bezig.

Nu is er Bot, een voorstelling van Firma Mes - met en door acteurs Daan van Dijsseldonk, Lindertje Mans en Roos Eijmers en regisseur Thomas Schoots. Bot gaat over onaardige mensen en pluist het voorval in de trein tot in detail uit. In een theatrale rechtszaak wordt acteur Daan geconfronteerd met zijn daad en een bonte stoet getuigen.

Onbaatzuchtig

De tekst is van schrijver Daan Windhorst - ook een Daan, waarmee onduidelijk wordt wie de eigenaar is van het voorval, áls het al echt gebeurd is. Hoe dan ook schrijft Windhorst een klare, vaak geestige reconstructie van een ogenschijnlijk onbenullige gebeurtenis. Soms verliest de tekst zich in uitweidingen, zoals over de definities van aardig en onaardig. Ertegenover staat een verrassend leuk zijpad met een treinconductrice die met haar man haar angst om in te grijpen bespreekt.

Een wetenschappelijk lijntje wordt uitgegooid met een verhandeling over geneticus George Robert Price, die altruïsme jegens bloedverwanten verklaarde als een manier om de genen te doen overleven. Kortom, altruïsme is nooit onbaatzuchtig. Zo bekeken is onaardig doen tegen anderen, die geen bloedverwanten zijn, natuurlijk gedrag. Zoals vaker maakt Firma Mes makkelijk verteerbaar theater dat een groot vraagstuk - waarom slaan mensen elkaar de hersens in? - terugbrengt tot Jeugdjournaal-proporties. Want dat Daan tegen een moslima aanbotste, dat is natuurlijk niet toevallig.

Bot
Van Daan Windhorst en Firma Mes
Regie Thomas Schoots
12/12, Theater aan het Spui, Den Haag
Tournee t/m 1/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden