PicsFloortje Smit

Borat is terug, maar zou het concept-Borat nog wel werken in deze tijd?

Sacha Baron Cohen als Borat in de gelijknamige film uit 2006.  Beeld Alamy Stock Photo
Sacha Baron Cohen als Borat in de gelijknamige film uit 2006.Beeld Alamy Stock Photo

Om racisme en seksisme bloot te leggen, is Borat niet meer nodig.

Floortje Smit

Het is gisteren eindelijk officieel bekendgemaakt: de Kazachstaanse, seksistische, homofobe televisieverslaggever Borat is terug. Sacha Baron Cohen heeft de afgelopen maanden als zijn beroemde typetje door Amerika gereisd om een vervolg te maken op zijn succesvolle komedie Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006). Eind oktober te zien, vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, via Amazon Prime.

Er waren al maanden vermoedens. ‘Borat’ was al gespot in een auto; Baron Cohen dook in juli al op bij een rechtse bijeenkomst als een racistische countryzanger, waar hij in een liedje Obama de ‘Wuhan Flu’ toewenste; de burgemeester van New York Rudy Giuliani belde een weekje later de politie toen de komiek volgens hem met behaarde benen in een roze bikini een hotelkamer binnenstormde waar Giuliani nét een interview gaf aan een nep-journalist.

Iedereen was door al die berichtjes zó druk aan het speculeren over een nieuwe film, dat bijna niemand zich afvroeg of dit allemaal eigenlijk nog wel gráppig is. Het kan, het mag, we zijn natuurlijk niet van de humorpolitie of zuurpruimen united, maar zou het concept-Borat nog werken in deze tijd? Het succes was vijftien jaar geleden immers gebaseerd op twee pijlers: dat degenen die Baron Cohen sprak niet wisten dat hij ze in de maling nam, en dat zij schaamteloos meegingen in Borats racisme en seksisme. Scherpe satire was het, die feilloos bloot legde wat in de maatschappij voor de goede orde toch vooral verborgen bleef.

Inmiddels zal lang niet iedereen meer kunnen lachen om racistische, antisemitische en seksistische grapjes die bedoeld zijn om precies die zaken bloot te leggen. Maar Borat heeft een groter probleem: hij is daar niet meer voor nodig. Een Amerikaanse president kan probleemloos zeggen dat hij vrouwen graag in het kruis grijpt en wie dat niet oké vindt, kan er inmiddels ook niet meer besmuikt om lachen. En met regelmaat slingeren mensen uitspraken in de openbaarheid waarvan de Kazachstaanse verslaggever in 2006 alleen maar had kunnen dromen: er is Twitter.

Daar riep ‘het officiële account van de Republiek Kazachstan’ (sinds 27 september actief) Trump gisteren uit als winnaar van het eerste presidentiële debat, uren voordat het überhaupt begonnen was. Later: ‘Biden heeft het mis, mondmaskers zijn niet effectief tegen Covid. Het enige dat werkt is urine-therapie, dat door twee jonge Oezbeekse vrouwelijke dokters is toegepast op Trump in 2013.’

Dat moet je Baron Cohen nageven: in ieder geval is zijn pr-machine ouderwets op stoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden