Bont achttal performers jongleert met de prille liefde

Met spelletjes, hilarische acrobatiek en gulle streetdance banen de acteurs zich een weg naar de spetterende finale. Een zinderende Hindoestaanse dans fungeert als stofzuiger voor alle hormonale onrust.

Annette Embrechts
Mees Borgman en Jefta Tanate in Liefde van MAAS Theater/Dans Beeld Guido Bosua
Mees Borgman en Jefta Tanate in Liefde van MAAS Theater/DansBeeld Guido Bosua

Het schoolplein is een oefenlaboratorium. Tussen alle hangmeubilair, voetbalkooien en klimrekken experimenteren kinderen al lichtjes met De Liefde. Op jonge leeftijd mag zo'n vroege 'verkering' onschuldig lijken, ondertussen wordt met alle geklungel toch een bodempje gelegd voor kalverliefdes, zoensessies en dumpgedrag op de middelbare school en het echte werk in latere, vaste relaties. Liefde en seks leer je tenslotte niet echt uit een boekje, maar ontdek je vooral in gezelschap, met vallen en opstaan, zo laat het jeugdgezelschap Maas Theater/Dans uitbundig zien in de voorstelling Liefde (8+).

Acht performers - vier meiden, vier jongens - gebruiken lijf en leden om te illustreren hoe geleidelijk en onderhuids dat gaat: van kroelen met je knuffelbeer tot dromen van de Ware Liefde, en van 'ik sta te lachen, maar ik voel mij zo dom' tot intiem schuifelen op een heartbreaksong.

Het decor is kaal en vandalisme-bestendig: slechts een metalen rooster dient als achterwand om stevig tegen af te zetten. Links piept een fonteintje ondeugend boven de muur uit, als vroege voorbode van de (letterlijk) spetterende finale die Liefde na vijf kwartier in petto heeft. Tijdens dat swingende Bollywoodslot fungeert een zinderende Hindoestaanse dans als stofzuiger voor alle hormonale onrust, die zich tot dan toe heeft vermenigvuldigd in een reeks ontwapenende scènes.

Liefde - Jeugdtheater
Door MAAS Theater/Dans
Vanaf 8 jaar
23/12, MAAS Podium, Rotterdam
Tournee t/m 8/4

Mees Borgman en Jefta Tanate in Liefde van MAAS Theater/Dans. Beeld Guido Bosua
Mees Borgman en Jefta Tanate in Liefde van MAAS Theater/Dans.Beeld Guido Bosua

Met fluisterspelletjes, verkleedpartijen, achtervolgingen en jongleervoetbal dansen en spelen de acteurs zich een weg naar die finale. Ze kussen de rug van hun eigen hand, om te oefenen voor het zoenen van De Ander. Ze doen zo nonchalant mogelijk 'niets' om zoveel mogelijk aandacht te trekken. Ze 'verstoppen' zich in te korte truitjes en romantische roesjesrokken. En ze imponeren met hilarische acrobatiek en gulle streken streetdance.De atletische Jefta Tanate en Dane Badal spannen de kroon met gewaagde dansstunts. Jurriën Remkes en Freek Nieuwdorp duwen elkaar afwisselend in de rol van upper- en underdog. Mees Borgman en Gale Rama spelen een slim spel met verleiding en Sue-Ann Bel en de zwangere Nastaran Razawi Khorasani zijn lekker kordaat en komisch.

Regisseur Moniek Merkx heeft het jeugdige in dit bonte achttal goed weten aan te boren, zonder ook maar ergens kinderachtig te doen. Merkx vertaalt de blozende kleur van de liefde hoofdzakelijk in veelzeggende lichaamstaal, die goed gedijt op een elektronische soundtrack van Joop van Brakel. Af en toe fluistert iemand een ontboezeming in een microfoon om vervolgens het tegenovergestelde te laten zien. Leuk om acht mensen zo lichamelijk te zien jongleren met de prille liefde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden