Bond zet strijd voort om kunstenaarsregeling

Kunstenvakbond FNV Kiem en de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars (BBK) zetten vandaag hun rechtszaak tegen de staat voort. Dinsdag ging de Eerste Kamer akkoord met de afschaffing van de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) zonder overgangsrecht te regelen.

FNV Kiem en de BBK willen via de rechter alsnog een overgangsregeling opeisen.

De WWIK steunt tot volgend jaar jonge kunstenaars bij het opbouwen van een zelfstandige beroepspraktijk. Zij hebben 48 maanden recht op 70 procent van een bijstandsuitkering als zij een stijgend inkomen weten te vergaren uit hun kunst. Ze mogen bijverdienen tot 125 procent van het bijstandsniveau.

Overhoop
Ruim 3.000 kunstenaars maken nu gebruik van de regeling. Naar schatting hadden nog tienduizend kunstenaars recht op de uitkering.
Al vanaf de bekendmaking van de afschaffing van de WWIK in het regeerakkoord liggen FNV Kiem en de BBK overhoop met staatssecretaris De Krom. In april kondigden zij gerechtelijke stappen aan.

FNV Kiem en de BBK vinden dat de kunstenaars die gebruik maken van de regeling 'rechteloos aan de kant worden gezet' omdat de wet op 1 januari 2012 in één keer wordt afgeschaft. Kunstenaars hebben volgens hen te weinig tijd gehad om hier op te anticiperen. FNV Kiem en de BBK beroepen zich op het rechtszekerheidsbeginsel om toch nog overgangsrecht af te dwingen.

Bijstand
De meerderheid van de Eerste Kamer was het eens met staatssecretaris de Krom dat de kunstenaars genoeg tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de wetsintrekking. De Krom heeft in het voorjaar aan de uitvoerende gemeenten gevraagd de kunstenaars te informeren. Bovendien, zegt de staatssecretaris, is er met de bijstand een ander vangnet aanwezig.

Volgens hoogleraar Kunst en Recht Inge van der Vlies levert de rechtsgang hoogstwaarschijnlijk geen succes op. 'De wet is het hoogste besluit. En als die wordt opgeheven, bestaat hij gewoonweg niet meer. Als bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting in het geding was, had een gang naar het Europese Hof van Justitie zin gehad. Dat kan nu niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden