Column
Bond is de bedachte held ver voorbij
James Bond, onsterfelijk jager op schurk en vrouw.
De nieuwe James Bondfilm Spectre opende donderdag in 327 Nederlandse bioscoopzalen, trok 68 duizend toeschouwers en bracht 617 duizend euro in het laatje. Dat waren allemaal records. Spectre is de duurste en de langste Bondfilm ooit en hij gaat ongetwijfeld de ruim 1 miljard dollar recordwinst van de vorige, Skyfall, overtreffen.
Er wordt in Spectre voor een bedrag van 32 miljoen euro aan auto's in puin gereden, vooral Austin Martins DB10's - een type dat u niet bij de dealer kunt aanschaffen omdat er maar tien van zijn gemaakt, waarvan er zeven de opnames niet hebben overleefd.
James Bond gaat voor het eerst in zijn 53-jarige carrière als geheim agent 007 naar bed met een vrouw van boven de 50, Monica Belluci. Het is ook de eerste keer dat een van zijn geliefdes ouder is dan hijzelf. Algemeen wordt dit gezien als spectaculair nieuws en een doorbraak. Wat het betekent voor de liefde in al zijn aspecten is nog onduidelijk, maar dat er dankzij Bond een revolutie in de lucht hangt, is evident.
De invloed van James Bond is immens. Heineken investeerde 60 miljoen in product placement en marketingactiviteiten rond Skyfall en boekte daardoor een omzetgroei van 8 procent. Nu is er nog veel meer geld - het is onbekend hoeveel meer - op tafel gelegd voor één vage verwijzing naar het groene flesje en een afgeleid filmpje, The Chase, met Daniel Craig en een bierflesje in de hoofdrol.
Bond is de bedachte held ver voorbij, hij rijst als een ware icoon omhoog uit de verbeelding, hij is louter imago maar daarom niet minder werkelijk. Wie zijn merk aan hem kan verbinden, is spekkoper - Bond verkoopt geloofwaardigheid en ruime voorsprong op de stakkers.
Overigens traden in de 24 Bondfilms tot dusver 86 Bondgirls voor het voetlicht. Van hen wist Bond er 55 in bed te krijgen, een percentage van 63,9 procent. Wat er precies mis ging in de overige gevallen is stof voor een promotieonderzoek waarvan de uitkomst ons veel zal leren over de relatie tussen de seksen sinds 1962.
Lees ook: Spectre is uiterst chic filmentertainment
Een prestatie van formaat binnen een filmfranchise met in beton gegoten regels en verwachtingen. Uiterst chic filmentertainment, maar de frisse wind die opstak met Skyfall is weer wat gaan liggen.
Naar verluidt betaalde de Mexicaanse overheid de producent van Spectre 20 miljoen om het scenario zodanig te veranderen dat er ook nog iets anders naar buiten zou komen dan het beeld van een corrupte narcoticastaat.
Dit zijn allemaal feitjes en wist-u-datjes die me bij andere films weinig tot niets zouden interesseren. Bij Bondfilms kan ik er geen genoeg van krijgen. Dat komt vooral doordat die films er al zijn sinds ik kan kijken - elke Bondfilm definieert een periode van mijn bestaan. James Bond bevestigt dat er godzijdank tenminste ook nog een paar dingen onveranderlijk zijn. Hij staat voor de eeuwigheid - in elk geval die van mij -, voor onkwetsbaarheid en de zekerheid dat James het ook ditmaal weer zal overleven.
Alle details die de machtigste pr-machine in de filmindustrie over ons uitstort, zijn bouwsteentjes van de mythe James Bond, genadeloos bestrijder van het kwaad in al zijn gedaanten, nijver achtervolger van schurken en verleidelijke vrouwen. Zelfs de zwarte kant van de mythe is buitengewoon aantrekkelijk - de schurk Hinx rijdt in Spectre in een Jaguar C-X75: It's Good to Be Bad.
James Bond is de onsterfelijke - het is geen toeval dat al zijn vertolkers nog in leven zijn, inclusief Sean Connery (85) en Roger Moore (88). Die mannen zijn op de schouders van hun alter ego zélf mythisch geworden.
Ik weet precies wat ik te zien krijg, maar ik móét het zien.