'Bomen ziek door draadloos internet'

AMSTERDAM - Draadloos internet lijkt slecht te zijn voor bomen en planten. Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit zou blijken dat bladeren uitdrogen en afsterven als ze lange tijd in de buurt staan van wifi-routers. Die zenden de signalen voor draadloos internet uit.

Van onze verslaggever Robert Buzink
null Beeld

Een woordvoerder van Wageningen Universiteit heeft een bericht daarover in vakblad Tuin en Landschap bevestigd.

De wetenschappers plaatsten een aantal essen in een ruimte met zes draadloze routers. Ze ontdekten dat de boombladeren er al snel een stuk minder goed uitzagen dan de bladeren van bomen die in een ruimte stonden zonder de apparatuur. Planten bleken langzamer te groeien.

Gezwellen
Aanleiding voor het onderzoek was een ontdekking van enkele ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij merkten dat bomen in de gemeente onverklaarbare gezwellen hadden. 70 procent van de bomen in Nederland bleek dezelfde symptomen te vertonen.

Dit onderzoek bewijst niet dat de straling de oorzaak is voor de gezwellen, maar het toont wel aan dat die mogelijkheid bestaat. Ook fijnstof zou een oorzaak van de gezwellen kunnen zijn.

Het onderzoeksrapport is nog niet gepubliceerd, benadrukken de onderzoekers. En er moet nog meer onderzoek worden gedaan om er achter te komen wat er precies aan de hand is met de bladeren.

TNO
Onderzoeksinstituut TNO distantieert zich explicitiet van de conclusies van Wageningen Universiteit. TNO was zijdelings betrokken bij het onderzoek, maar onderschrijft het gesuggereerde oorzakelijke verband tussen straling en beschadigde bladeren niet.

De materie ligt gevoelig. Veel mensen zijn bang dat straling van draadloos internet, elektriciteitsmasten en mobiele telefoons negatieve invloed heeft op hun gezondheid. De meeste onderzoeken op dit gebied suggereren echter dat hier in ieder geval op korte termijn geen sprake van is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden