FilmrecensieBombshell

Bombshell wordt gedragen door een excellerende sterrencast ★★★★☆

Lef kan de makers van deze film over seksueel misbruik op de werkvloer niet worden ontzegd.

Berend Jan Bockting
Charlize Theron als Megyn Kelly en John Lithgow als Roger Ailes in Bombshell. Beeld
Charlize Theron als Megyn Kelly en John Lithgow als Roger Ailes in Bombshell.

‘Die vrouwen proberen me te naaien!’, briest Roger Ailes, de in het nauw gedreven baas van de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News, richting het slot van Bombshell. Het is medio 2016, de presidentsverkiezing die door Donald Trump zal worden gewonnen is in volle gang, en de beschuldigingen aan het adres van Ailes wegens seksueel misbruik op de werkvloer stromen binnen.

Wie over die geschiedenis een film maakt en wil voorkomen dat het resultaat bezwijkt onder zijn eigen gewicht, bouwt, zoals regisseur Jay Roach en scenarist Charles Randolph in dit geval hebben gedaan, voldoende momenten in waarop de druk even van de ketel wordt gehaald. Niet iedereen zal het met die aanpak eens zijn, maar ondanks het precaire onderwerp kan er dus worden gelachen, tijdens Bombshell. Lef kan de makers in ieder geval niet worden ontzegd.

En het werkt grotendeels, omdat ook de manipulatieve viespeukerij van Ailes niet wordt geschuwd. Bombshell duikt er vol in, zoals tijdens de scène waarin de ambitieuze redacteur Kayla (Margot Robbie) bij Ailes op audiëntie komt om over haar potentieel als presentatrice te praten en hij haar weinig subtiel duidelijk maakt dat ze haar droombaan moeiteloos kan krijgen, mits hij daarvoor haar ‘loyaliteit’ ontvangt.

Bombshell opent met een energiek opgediende rondleiding door het Fox-gebouw aan de hand van Megyn Kelly (Charlize Theron), de sterpresentatrice die in aanloop naar de verkiezingen opzien baarde met een uiterst kritisch interview over de misogyne uitspraken van Trump. (Theron, in een geweldige rol, wordt in archiefbeeld van het bewuste interview geplakt, een context waarin de beelden van Trump nog meer ogen als satire dan gebruikelijk.) Kelly zet in hoog tempo de machtsverhoudingen binnen Fox uiteen, ondersteund door foto’s met pijltjes en een maquette waarmee ze verklaart wie wat doet op welke verdieping. Het is een stijl die scenarist Randolph ook toepaste bij The Big Short en Vice van Adam McKay, virtuoze films over filmisch weinig tot de verbeelding sprekende onderwerpen (respectievelijk de kredietcrisis en vicepresident Dick Cheney). Daarbij vergeleken kalmeert Bombshell gaandeweg; Randolph en Roach laten het onderwerp en de kunde van hun sterrencast voor zichzelf spreken.

Dit is naast de excellerende Theron en Robbie (beiden werden afgelopen maandag genomineerd voor een Oscar) ook de film van Nicole Kidman als Gretchen Carlson, de eerste presentatrice die Ailes’ gedrag publiekelijk aankaartte. En van John Lithgow, die de rol speelt van de Fox-baas, en zelden zo’n omvangrijke en geslaagde gedaanteverwisseling onderging. Je zou bijna vergeten dat Bombshell hier en daar nog genadelozer had kunnen zijn.

Bombshell

Drama

★★★★☆

Regie Jay Roach.

Met Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Allison Janney, Malcolm McDowell.

108 min., in 76 zalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden