Recensie

Bomans, alleen tussen de meeuwen voegt weinig toe

Als geen ander kan acteur Reinier Bulder Godfried Bomans tot leven wekken: in motoriek, stemgebruik en gemoedstoestand. Toch mist de beschaafd gespeelde voorstelling urgentie en voegt ze weinig toe.

Acteur Reinier Bulder speelt Godfried Bomans. Beeld Ben van Duin
Acteur Reinier Bulder speelt Godfried Bomans.Beeld Ben van Duin

Hij lijkt. Zonder meer. Acteur Reinier Bulder kan als geen ander schrijver Godfried Bomans (1913-1971) tot leven wekken. In motoriek, door het hanteren van bril en pijp. In stemgebruik, door beschouwend te mijmeren in het ijdele besef dat mensen graag naar hem luisteren. En in gemoedstoestand: een katholieke charmeur, humeurige grapjas en besluiteloze gelovige.

Vijftien jaar geleden kroop Bulder al in de huid van de bekende schrijver tijdens Bomans, een opgewekt mens. Toen kwam hij na zijn vroege dood - Bomans stierf op zijn 58ste - rondspoken bij weduwe Pietsie en dochter Eva, om alsnog 'groots werk' af te maken.

In de nieuwe voorstelling Bomans, alleen tussen de meeuwen duiken personages uit zijn leven op in koortsdromen en nachtmerries tijdens zijn eenzame verblijf op Rottumerplaat (een radio-experiment waarover alles al wel is gezegd en geschreven): Bomans werd ziek van eenzaamheid.

De voorstelling in regie van Aat Ceelen is een beschaafd gespeeld mengsel van eilandverblijf en terugblik, maar mist urgentie en voegt weinig toe. Het radio-experiment wordt in keurige cadans doorspekt met biografische weetjes. Frederik Brom, Annick Boer en Randy Fokke maken minikarikatuurtjes van hun dubbelrollen-in-droomstatus: de strenge vader, godvruchtige moeder, brave broer, zijige zus, jonge minnares, showman Ruis, carnavalsvierders en communisten. Soms is die uitvergroting koket, soms meer dan welkom. Anna's uitbarsting over haar oudere minnaar ('een paapse kwezel die de liefde bedrijft op pantoffels') is een heerlijke opleving in een kabbelende voorstelling. Meer van dit gespetter zou Bomans goed doen.

Bomans, alleen tussen de meeuwen. Theater. Door Hummelinck Stuurman, 20/2, Stadsschouwburg Haarlem. Tournee t/m 14/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden