INTERVIEW

Bollenhal als theaterzaal

Hoe trek je aandacht voor een productie? Decorontwerper Theun Mosk maakt voor de voorstelling Tulpmania gebruik van ongebruikelijke elementen: tulpen, hyacinten en narcissen. Ook een praalwagen rijdt mee in het Bloemencorso Bollenstreek.

De praalwagen van Tulpmania tijdens het corso. Beeld Theun Mosk
De praalwagen van Tulpmania tijdens het corso.Beeld Theun Mosk

Geel, rood, pasteltinten. Roze, ook - ja, die kleuren heeft scenograaf Theun Mosk in zijn hoofd voor het decor van de nieuwe muziektheatervoorstelling van de Veenfabriek. Maar het is nog maar zeer de vraag of dat palet überhaupt te realiseren valt. Want voor dit project is hij afhankelijk van in zijn geval vrij ongebruikelijke elementen: hyacinten, narcissen en tulpen. En die zitten op dit moment gedeeltelijk nog in de grond.

We spreken pakweg tien dagen voor het Bloemencorso Bollenstreek begint. En Mosk (IJlst, 1980) is weliswaar niet onbekend met locatietheater, maar toch. Een praalwagenontwerp maken en meerijden in de traditionele optocht is wel iets anders dan, zeg, een strakke spiegelende constructie van Angels in America (bij Oostpool, laatst), of een aanstaand project met Robert Wilson.

Theun Mosk (IJlst, 1980) is vormgever, lichtontwerper en theatermaker. Hij studeerde af aan de Theaterschool in Amsterdam (opleiding theatermaker, techniek en theater), volgde een studiejaar aan de Gerrit Rietveld Academie (theatervormgeving). Hij ontving in 2007 de Charlotte Köhler Prijs en was een van de geselecteerde Nederlandse ontwerpers voor de Praag Quadriënnale (2007 en 2011). Hij werkt samen met onder anderen Paul Koek, Robert Wilson, Boukje Schweigman, Jetse Batelaan, Piet Paris en Marcus Azzini.

Knop omzetten

Even een knop omzetten, zegt hij met een lach in zijn stem. 'Een bloem heeft veel karakter van zichzelf, voor een vormgever is dat nog best lastig. Vereiste was bovendien dat ik een schets presenteerde die niets te raden overliet. Duidelijk als een kindertekening, als het ware. De corsowereld is een andere wereld. Het was wel even zoeken, maar inmiddels hebben we een goede samenwerking opgebouwd.'

Na de optocht wordt zijn wagen onderdeel van Tulpmania, want daar begon het natuurlijk mee, de nieuwe voorstelling van Paul Koeks Veenfabriek. Op 1 mei gaat die in première in de hallen van een van de grootsten in de branche: bloembollenexporteur Moolenaar in Voorhout. Muziektheater over de schoonheid van de tulp en hoe de trots der natie object werd van hebzucht en speculatie. Rond 1637 leidde een en ander tot de tulpengekte, met bizar hoge prijzen en daaropvolgend een ineenstortende tulpenmarkt. Asko|Schönberg & Slagwerk Den Haag zijn de andere partners in crime; een paar muzikanten zullen ook meerijden op de wagen. 'Figuranten' heten die in bloemencorsocontext, ook de terminologie is wennen.

Leeuw

Het thema van dit jaar is '200 jaar Koninkrijk', en dus maakte Mosk een ontwerp met een leeuw. Goed herkenbaar, want dat was de opdracht, maar wel met abstracte vlakken. Mosk: 'Het vooraanzicht moet direct pakkend zijn en je moet er rekening mee houden dat je wagen steeds maar 30 seconden in beeld is. Dan vult de volgende alweer het blikveld. Dat weet ik allemaal inmiddels. Fascinerend. Enfin, een passender manier om aandacht voor dit stuk te trekken is niet denkbaar, natuurlijk. Er komen wel een miljoen mensen op af.

'Nog iets nieuws voor mij en het Corso: ik ga lichtjes plaatsen tussen de bloemen. Eens zien hoe dat werkt. Kijk, de voorstelling loopt een maand, zo lang blijven ze natuurlijk niet goed. Aan de andere kant: verwelkte of ingedroogde bloemen kunnen ook heel mooi uitpakken. In elk geval maak ik een geschilderde ondergrond.' Mochten de bloemen helemaal verdwijnen, blijft er nog genoeg te zien in het decor. 'Maar ook daar kan ik nog niet aan beginnen, want ik weet dus nog niet welke kleuren beschikbaar zijn. Als de bloemen straks zijn opgekomen, worden ze eerlijk onder de wagens verdeeld. Maakt niet uit. Ik houd wel van zo'n deadline.'

Tulpmaniaop locatie, première 1/5 in hallen van Moolenaar in Voorhout. T/m 31/5. Bloemencorso Bollenstreek, 22 t/m 26/4. bloemencorso-bollenstreek.nl

De Veenfabriek

Muziektheaterensemble De Veenfabriek in Leiden viert deze maand zijn tienjarig bestaan. Sinds de oprichting is het gezelschap onder artistieke leiding van Paul Koek (Roelofarendsveen, 1954) uitgegroeid tot een begrip in de muziektheaterwereld met bijzondere muzikale producties van Leiden tot Athene, van Groningen tot Avignon en New York, op (buiten-) locaties, in theaters en musea. Tulpmania is de jongste in dit verband.

De Veenfabriek is bovendien ontmoetingsplek voor kunstenaars en wetenschappers die hier de mogelijkheid krijgen zich te verdiepen in elkaars werk en publiekelijk te reflecteren op maatschappij, de wetenschap en het ambacht. Gedurende het repetitieproces van een voorstelling organiseert De Veenfabriek zogenaamde 'Veenproeven'. Acteurs en musici laten voorproefjes horen en zien uit de voorstelling die ze op dat moment aan het maken zijn, afgewisseld met lezingen van wetenschappers, opiniemakers en andere deskundigen. Publiek is uitgenodigd. Zo richt De Veenfabriek zich tegelijkertijd op onderzoek naar nieuwe podiumkunstvormen waarin verschillende disciplines met elkaar geconfronteerd ­worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden