NieuwsRotterdams museum

Boijmans Van Beuningen krijgt geen dependance in Rotterdam Zuid: financiering niet rond

Museum Boijmans Van Beuningen krijgt geen dependance in het voormalige filiaal van V&D in Rotterdam Zuid. Het museum heeft de financiering niet rond gekregen voor de beoogde ‘proeftuin’ voor jonge, hedendaagse kunst en design.

Directeur Sjarel Ex is teleurgesteld. ‘Het was een droom voor het museum om op Zuid te mogen experimenteren op een eigen markante plek. We hebben er samen met de partners alles aan gedaan om het mogelijk te maken en hadden het geweldig gevonden als het was gelukt. Helaas. We gaan verder met het creëren van nieuwe mogelijkheden om ‘proeftuinen’ voor de jonge generatie te realiseren.’

Boijmans is zeven jaar gesloten vanwege een grondige asbestsanering en renovatie. Het museum zoekt in die tijd andere manieren om zijn collectie te tonen. Zo worden er kunstwerken uitgeleend aan musea over de hele wereld. De vestiging in Rotterdam-Zuid moest een nieuw, jonger publiek aanspreken.

In mei dit jaar zei Ex nog dat hij tot 1 juli 2020 de tijd had om de financiering rond te krijgen voor het V&D-plan, al liet hij doorschemeren dat het mogelijk niet ging lukken. Het project zou 13 miljoen euro kosten, waarvan driekwart binnen was gehaald bij particuliere fondsen. ‘Het zal erom spannen of het lukt’, zei Ex in mei.

Boijmans is ook nog op zoek naar geld om de verbouwing van het museum zelf te financieren. De filantropische stichting Droom en Daad van de rijke havenfamilie Van der Vorm haakte onlangs af, uit onvrede over de invloed die zij kon hebben op het project.

Boijmans gaat zeven jaar dicht, maar geld is nog een probleempje

Een museum dat tot 2026 niet in zijn gebouw kan, gaat dat zeven magere jaren tegemoet? Niet wat Boijmans Van Beuningen betreft. Het zoekt een architect voor verbouwing en uitbreiding, leent topstukken uit aan collega’s, telt af naar de opening van een openbaar collectiegebouw in 2021 (‘een wereldprimeur’) en hoopt op een filiaal in Rotterdam-Zuid. 

Een grote gift voor de aanstaande verbouwing van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is onzeker geworden. Stichting Droom en Daad wil tientallen miljoenen euro’s schenken voor aanpassingen aan het museum die het bezoekersaantal flink op moeten stuwen. Maar het overleg hierover is stil komen te liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden