NIEUWSBoijmans

Boijmans opent tijdens renovatiejaren een dependance in winkelcentrum Zuidplein

Wie gaat shoppen bij Zara op het Rotterdamse Zuidplein kan daar straks zonder veel moeite een kunstuitje van niveau aan vastplakken. Boven de modewinkel gaat Museum Boijmans Van Beuningen een tijdelijke ruimte openen, ‘Boijmans op Zuid’, als de kunstinstelling volgend jaar haar deuren sluit voor een langdurige ­renovatie.

Bezoekers kijken uit op de tuin in Museum Boijmans van Beuningen. Beeld ANP
Bezoekers kijken uit op de tuin in Museum Boijmans van Beuningen.Beeld ANP

Een opmerkelijke keuze: Rotterdam -Zuid geldt qua inkomen, opleiding en criminaliteit als een van de grootste probleemgebieden van de stad. Theater Zuidplein en de evenementenhal Rotterdam Ahoy zijn er gevestigd, maar een museum van naam ontbreekt. Bovendien zullen de twee etages boven Zara nog moeten worden verbouwd voordat de ruimte geschikt is voor het ontvangen van publiek.

Niettemin is het voormalige V&D-gebouw aan het Zuidplein de beste van de ­vele locaties in de stad die het museum het afgelopen jaar heeft verkend, stelt Boijmans-directeur Sjarel Ex. ‘Het biedt veel ruimte. Het is ook een spannende keuze. We kunnen er leren van de omgeving en nieuwe groepen mensen bij het museum betrekken.’

In de tijdelijke ruimte komt een beperkt deel van de vaste mu­seum-collectie te staan. Ex zegt met het idee te spelen om kunstenaars en ontwerpers daar tentoonstellingen of voorstellingen te laten maken.

Museum Boijmans maakte eerder al een uitstap naar Rotterdam-Zuid. Het programmeerde vier jaar kunst in de Onderzeebootloods op Heijplaat, een succes dat geen vervolg kende doordat die ruimte een evenementenhal werd.

De overeenkomst met de eigenaar van het gebouw aan het Zuidplein, verzekeringsmaatschappij Achmea, is nog niet getekend. Zo moet nog worden bepaald of Boijmans de twee verdiepingen gaat huren of kopen. Ook over de financiering wordt nog gepraat. Ex gaat uit van bijdragen van onder anderen vastgoedeigenaren: het Zuidplein zou door de komst van het museum aantrekkelijker worden. Hij denkt een deel van de kosten ook te kunnen betalen uit de subsidie van de gemeente Rotter­dam.

Achterstallig onderhoud

Het huidige gebouw van Museum Boijmans, dat gemeentebezit is, moet dicht vanwege hoognodig achterstallig onderhoud en de aanwezigheid van asbest. Eind dit jaar bepaalt de Rotterdamse gemeenteraad of het een renovatie van 110 miljoen euro wordt, of een renovatie plus verbouwing van in totaal 150 miljoen. Onlangs waarschuwde het college van

B en W dat de opknapbeurt minstens vijf jaar duurt en dat de kosten waarschijnlijk nog hoger worden, onder meer door de overspannen bouwmarkt.

Om het museum tijdens de sluiting in de belangstelling van het publiek te houden, bedacht het museum ‘Boijmans op Zuid’, plus enkele andere projecten. Zo zullen delen van de vaste collectie te zien zijn in naburige musea. ­‘Boijmans bij de Buren’ wordt mede gefinancierd door Stichting Droom en Daad, de Rotterdamse goededoelenorganisatie die wordt geleid door oud-Rijksmuseumdirecteur Wim ­Pijbes.

Ook is er een programma ontwikkeld waarbij Museum Boijmans Van Beuningen naar de scholen trekt in plaats van andersom, zoals nu het geval is.

Met het doel na de heropening in 2024 spraakmakende exposities te maken, worden de ­komende jaren topstukken uit de ­eigen collectie uitgeleend aan gerenommeerde musea in het buitenland en aan het Rijksmuseum in Amsterdam. In ruil voor het ­laten zien van ‘The Best of Boijmans’ zijn die musea bereid daarna stukken uit hun eigen collectie uit te lenen aan het museum in Rotterdam.

Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen. Beeld ANP
Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen.Beeld ANP

Verbetering: In een eerdere versie stond dat Theater Hofplein in Rotterdam-Zuid staat, daar werd Theater Zuidplein bedoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden