NieuwsMuseum Boijmans Van Beuningen

Boijmans boos over ‘strafkorting’ van 2 miljoen euro

Museum Boijmans Van Beuningen moet het de komende vier jaar met 2 miljoen euro minder doen. De gemeenteraad van Rotterdam stemt donderdag waarschijnlijk in met een kritisch advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

Bart Dirks
Het depot in aanbouw van Museum Boijmans Van Beuningen. Het collectiegebouw wordt in 2021 geopend en is voor publiek toegankelijk.
 Beeld Eva Faché
Het depot in aanbouw van Museum Boijmans Van Beuningen. Het collectiegebouw wordt in 2021 geopend en is voor publiek toegankelijk.Beeld Eva Faché

Directeur Sjarel Ex noemt de aanstaande bezuiniging ‘een strafkorting’, die bovendien op een ‘ongelooflijk ongelukkig en voor ons ook kwetsbaar moment’ komt. ‘Doordat het museum is gesloten, missen we al 10 miljoen euro aan eigen inkomsten.’

Boijmans is tot 2026 dicht vanwege renovatie en nieuwbouw. Intussen probeert het museum elders in de stad allerlei activiteiten te organiseren. Zo was er in de zomer een drive-inmuseum in Ahoy, en geeft het museum gastlessen op tientallen scholen.

Naast de renovatie is er nog een bijna afgerond nieuwbouwproject: het depot, oftewel het spiegelende Collectiegebouw naast het museum. Dat voor publiek toegankelijke, iconische gebouw gaat volgend jaar open.

Boijmans heeft vanwege de sluiting al 32 voltijdbanen geschrapt. Daar zouden nu nog eens tien banen vanaf gaan. Het gebouw en de collectie van het museum zijn eigendom van de gemeente Rotterdam.

Cultuurwethouder Said Kasmi (D66) wil nu geen commentaar geven op de subsidiekorting, maar heeft het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur overgenomen. Volgens de adviesraad is er bij Boijmans sprake van een ‘riskante bedrijfsvoering’, is het museum ‘zelfingenomen’ en ontbreekt er een ‘professionele afdeling filantropie’.

Directeur Ex noemt het advies voor het kunstenplan 2020-2024 ‘onherkenbaar slecht’. ‘Als er wordt gezegd dat je zelfingenomen bent, dan heb je dat te slikken. Op de andere kritiek hebben we inhoudelijk gereageerd, maar we hebben er niets meer op gehoord. Men heeft ons geen weerwoord gegund. Daarop baseert de wethouder nu de strafkorting, en dat wordt gesteund door de gemeenteraad.’

Volgens Ex is de gemeentelijke subsidie de laatste twaalf jaar gedaald van 12 naar 9 miljoen euro. ‘Daar hebben we nooit over gepiept. We moeten solidair zijn met andere culturele instellingen, we zijn al zo duur. Maar een gebouw, het onderhoud van de collectie en het personeel kosten geld. De gemeenteraad moet het hardop zeggen, als er alleen nog maar geld is voor grassroots-projecten.’

Toch gaat er de komende jaren extra geld naar Boijmans. De gemeente heeft voor de verbouwing 169 miljoen euro gereserveerd; dat betreft voor een groot deel achterstallig onderhoud en asbestsanering.

De renovatie gaat zeven jaar duren. Architect Francine Houben (Mecanoo) heeft een plan gemaakt om het museum een nieuwe entree, passage en vleugel te geven. Voor die extra uitbreidingen moet nog eens 55 miljoen euro worden opgehaald bij filantropen en (particuliere) fondsen. Dat loopt nog moeizaam, liet wethouder Kasmi vorige week weten aan de Commissie Majeure Projecten, Organisatie en Financiën van de Rotterdamse gemeenteraad.

Het grootste gat in de extra financiering ontstond toen de filantropische Stichting Droom en Daad een bijdrage van tientallen miljoenen terugtrok. Inmiddels is 13 van de 55 miljoen euro toegezegd door andere sponsoren, aldus Sjarel Ex. ‘We blijven zoeken naar andere bijdragen. Hoewel dat eigenlijk niet onze opdracht is, maar die van het college.’

Meer over Boijmans Van Beuningen

De metershoge, spiegelende kelk trok al tijdens de bouw veel bekijks. Onlangs mochten de eerste bezoekers voor een voorproefje naar binnen, in het nieuwe depot van Boijmans. Want anders dan gebruikelijk bij kunstopslag is het hier geen ‘verboden toegang’, maar juist: ‘kom kijken!’

Boijmans gaat stevig op de schop, als het aan architect Francine Houben ligt. Maar is er ook geld voor, nu een van de financiers zich heeft teruggetrokken?

Toeteren mag niet, uitstappen ook al niet. In elektrische mini’s kon je afgelopen zomer in Ahoy de kunst van Boijmans op een ludieke wijze en coronaproof bekijken. Kunst kijken vanuit de auto in Ahoy: is dat nou een beeld of een rotonde?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden