Boete Radio 2 voor promotie Trijntje-cd

Het Commissariaat voor de Media wil Radio 2 een boete opleggen van 80.000 euro. Het radiostation zou dat bedrag moeten betalen omdat de zender teveel reclame heeft gemaakt voor de cd The Look of Love van Trijntje Oosterhuis.

ANP

Dat heeft een zegsvrouw van het Commissariaat donderdag bevestigd na berichtgeving in het AD. De zender is op de hoogte gesteld van het voornemen en kan op een hoorzitting die binnenkort plaatsvindt een reactie geven. Pas daarna zal het Commissariaat de definitieve boete vaststellen. Het gebeurt niet vaak dat het orgaan dat toeziet op de naleving van de Mediawet zo'n hoge boete oplegt.

Radio 2 zou 40.000 euro hebben geïnvesteerd in de vervaardiging van de cd The Look of Love, waarop Trijntje Oosterhuis nummers van componist Burt Bacharach vertolkt. In ruil daarvoor zou de zender een percentage van de opbrengst uit de verkoop van platenmaatschappij EMI hebben gekregen.

Volgens het radiostation zelf heeft de zender een normaal percentage royalties gekregen voor de deelname van het Metropole Orkest, dat aan de publieke omroep is verbonden, aan de cd. De opbrengst voor de zender van de verkoop van de cd bedroeg 100.000 euro, al moest dit bedrag worden gedeeld met het Metropole Orkest.

Radio 2 riep het album na de release uit tot cd van de week en draaide veelvuldig nummers van de plaat. Hierdoor zou er sprake zijn geweest van belangenverstrengeling. De kwestie kwam eind september ter sprake in de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid van SP, CDA, PvdA en VVD vraagtekens zette bij de gang van zaken. Het CDA sprak toen van ‘misbruik door Radio 2 van zijn positie als publieke zender’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden