Boete geëist tegen Alberto Stegeman

Officier van justitie Bote ter Steege heeft donderdag bij de rechtbank op Schiphol een geldboete van 1740 euro geëist tegen SBS-undercoverjournalist Alberto Stegeman (39). Justitie beschuldigt Stegeman van het vervalsen van een KLM-pas en het meermalen betreden van een verboden bedrijventerrein bij Schiphol en op Schiphol-Oost.

ANP

Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat het mis was met de beveiliging van de terreinen. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt de strafbare feiten die de journalist heeft gepleegd echter geen enkel maatschappelijk belang dienen. Stegeman passeerde de beveiliging op Schiphol-Oost in de kofferbak van een auto. Op die manier kwam hij heel dichtbij het regeringsvliegtuig KBX. Volgens het OM werd de auto met Stegeman bestuurd door een KLM-medewerker, die zelf wel een geldige toegangspas had. Deze KLM-medewerker tipte volgens het OM de redactie van het programma en stond zijn KLM-pas af, zodat Stegeman en zijn medewerkers de pas na konden maken.

Stegeman zei tegen de officier van justitie dat de man liegt. ‘In december 2008 ben ik zonder hulp van buiten met een collega op Schiphol-Oost geweest bij het regeringsvliegtuig. Die collega heeft een vervalste pas getoond aan de beveiliging. Ik ben meerdere malen met collega's op het terrein geweest. Mijn verhaal was dat je met een neppasje naar binnen kon gaan.’

Justitie vindt dat Stegeman veel te ver is gegaan in zijn programma door anderen aan te zetten tot het plegen van strafbare feiten. Volgens de officier is in het programma helemaal niet aangetoond dat er wat mis was met de beveiliging op Schiphol, omdat het slechts om bedrijventerreinen ging.

De advocaat van Stegeman vindt dat justitie het recht op vervolging heeft verspeeld door te handelen in strijd met beleidsregels van het OM die voor journalisten gelden. Er was volgens hem geen redelijk alternatief voorhanden om aan te tonen dat de beveiliging lek was. Veroordeling van Stegeman zou volgens hem een ongeoorloofde inperking zijn van de vrijheid van meningsuiting.

Naar aanleiding van de uitzending werd de beveiliging op Schiphol-Oost aangescherpt. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) steunt Stegeman in deze zaak.

De rechtbank doet 29 april uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden