Boete en acht jaar cel voor drugssmokkel oud-televisiepresentator Frank Masmeijer

Voormalig quizmaster Frank Masmeijer is door de rechter in Antwerpen veroordeeld tot acht jaar cel. Ook moet hij een boete van 48 duizend euro betalen.

Frank Masmeijer Foto anp

De straf is zo fors, vertelt de persrechter van de Rechtbank Antwerpen, omdat Masmeijer de opdracht heeft gegeven tot het vervalsen van diverse leveringsbonnen waarmee de 467 kilo cocaïne - straatwaarde 23 miljoen euro - in 2014 werd geprobeerd op te halen.

Frank Masmeijer was in de jaren tachtig presentator van programma's als De Holidayshow, Dinges en de Frank en Vrij-show. In 1994 werd zijn contract bij de NCRV niet verlengd, waarna hij uitbater werd van verschillende restaurants en uitgaansgelegenheden in België. Dat werd geen succes. 'Wie de gangen van Masmeijer in Vlaams horecaland nagaat, stuit op een kluitje curatoren dat op last van de rechtbank faillissementen afwikkelt', schreef de Volkskrant in 2014.

Pallet bananen

De cocaïne werd op 7 oktober 2014 aangetroffen in de haven van Antwerpen. De drugs waren afkomstig uit Zuid-Amerika en zaten verstopt in een pallet bananen. De ongebruikelijke manier waarop een persoon de pallet probeerde mee te krijgen, wekte argwaan bij een medewerker van een havenbedrijf, die de politie informeerde. De politie liet de pallet staan en begon met observeren in de omgeving.

Onder een vervalste leveringsbon die wordt gebruikt bij de poging de drugs mee te krijgen, stond de handtekening van Masmeijer. Ook leverde hij het busje waarmee de drugs vervoerd hadden moeten worden.

Masmeijer werd op 14 oktober 2014 gearresteerd. Hij zat tien maanden in voorarrest, waarvan acht maanden in de cel en twee maanden thuis met enkelband.

Criminele organisatie

Uit het onderzoek dat daarop volgt, blijkt dat hij de opdracht had gegeven tot het vervalsen van verschillende leveringsbonnen. Ook werd volgens de rechtbank duidelijk dat Masmeijer al enkele maanden lid is van een criminele organisatie die zich bezighoudt met drugssmokkel. 'Daarbij maken ze gebruik van wapens, geweld en bedreigingen', zegt de persrechter, die toevoegt dat de organisatie minstens 25 leden telt. Zij zijn allemaal in deze rechtszaak veroordeeld. De persrechter benadrukt dat Masmeijer als lid, en niet als leider van de organisatie wordt gezien.

Op de laptop van Masmeijer treft de politie zoektermen aan die aan de drugssmokkel gerelateerd zijn: de naam van de kade, de organisatie die de bananen invoerde. De rechtbank baseert zich bij zijn uitspraak eveneens op belastende verklaringen van andere bendeleden, en bekentenissen die hij via zijn advocaat heeft afgelegd. 'Dat was zo afgesproken', zegt zijn advocaat Kris Vincke. 'Ik doe niets zonder ruggesteun van de cliënt.'

Masmeijer sprak zichzelf en zijn advocaat vervolgens tegen door zijn betrokkenheid in juni in Volkskrant Magazine te ontkennen. Vincke: 'Dat is het probleem in dit dossier: dat Frank een bepaalde visie heeft over het dossier die niet altijd tot uiting komt.'

De rechter gelooft niet dat Masmeijer financieel aan de grond zat, maar wel dat hij door geldelijk gewin is gedreven. Omdat de rechter Masmeijer als vluchtgevaarlijk ziet, beval hij in 2014 zijn onmiddellijke aanhouding. Het is niet bekend waar de rechter dat oordeel op baseert.

Vincke zegt dat nog onduidelijk is of Masmeijer in hoger beroep gaat. Als dat niet zo is, blijft Masmeijer ten minste 22 maanden vastzitten. In België mag een gevangene na eenderde van zijn straf om vervroegde vrijlating verzoeken, en daarvan worden de tien maanden die hij in voorarrest heeft gezeten nog afgetrokken.

Meer over