Boer zoekt vrouw als afleiding van onelinerfeestje op RTL

Zes lijsttrekkers vierden bij RTL een onelinerfeestje. Maar elders was er carnaval en 'Boer zoekt vrouw'.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De telefoon van politiek verslaggever Frits Wester was door de lucht gevlogen, maar had de smak tegen de muur overleefd, leerde een reconstructie van het afgelaste en daarna weer ingelaste RTL-debat in de VARAgids. 'Het voelt toch een beetje alsof je een EK mag fluiten', zei Wester over zijn zondagavondbesteding. Afhakers Mark Rutte en Geert Wilders konden iets voor zichzelf gaan doen, hij mocht alsnog aantreden als scheidsrechter annex discussieleider.

Bij een kort interview met Wester op de site schreef RTL dat zo'n verkiezingsdebat voor veel mensen niet de aantrekkelijkste optie is. 'En met carnaval en Boer zoekt vrouw op het andere net zijn de afleidingen groot.' Het advies luidde - verrassing - om tóch te kijken. Het onelinerfeest en de strijd om de kijkcijfers konden beginnen, Wester was binnen.

De polonaise begon 's ochtends al. Sybrand Buma en Alexander Pechtold liepen warm bij Buitenhof. Even daarvoor was er het zogenoemde 'vrouwendebat' bij WNL op Zondag, met de nummers twee van het CDA, de VVD, PVV, SP en D66. 'Toevallig of niet', sprak presentator Rick Nieman, 'allemaal vrouwen'. Niet zo toevallig, leek hij zelf te denken: 'Want achter iedere lijsttrekker staat natuurlijk een sterke vrouw.'

Marianne Thieme, de enige vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer, schuift maandag aan bij Nieuwsuur, dat elke dag een partijleider ontvangt. Zaterdagavond was Henk Krol - het was hem het weekje wel - te gast. Twan Huys - het was hem het interview wel - sloot af met de vraag of Krol dacht het vertrouwen van de kiezer te kunnen herwinnen, na zijn AOW-blunder.

Krol: 'De mensen snappen wat we bedoelen, en de mensen weten dat er één partij is die z'n belofte nakomt.'

Huys: 'Ik weet niet of u dat bent.'

Krol vouwde zijn armen over elkaar en lachte spottend: 'Ha!' Zo kon-ie wel weer, qua arghhhhhh.

Bij het Krol-loze mannendebat op RTL konden de deelnemers allemaal één keer een joker inzetten als ze vier minuten één-op-één wilden discussiëren, zonder tussenkomst van Frits Wester, mét een tergend achtergronddeuntje. Jesse Klaver durfde het aan om al tijdens Boer zoekt vrouw de degens te kruisen met Pechtold, over de zorg.

De grote afleiding op NPO1 had als thema lekker weg uit eigen land. Eerst baanden de vrouwen die een boer zochten zich een weg naar Zambia, Frankrijk, Canada, Roemenië en de VS - Boer zoekt vrouw gaat weer internationaal dit jaar. En terwijl er een paar zenders verderop werd gekibbeld over de islam als bedreiging voor de Nederlandse identiteit, reisde Floortje Dessing in Floortje naar het einde van de wereld naar een chimpanseeopvang in Guinee. Het was heerlijk om gewekt te worden door apengebrul, zei Dessing, zoals altijd een oase van rust.

Frits Wester moest nog affluiten toen dit stukje naar de drukker ging. De escapismewedstrijd was alvast gewonnen door een supervrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden