omslagboekomslagen met identiteit

Boekomslagen tonen vele gezichten van de menselijke identiteit

Omslagen weerspiegelen het herijken van identiteit.

Erik van den Berg
Robert Vuijsje: Salomons oordeel. Beeld Lebowski
Robert Vuijsje: Salomons oordeel.Beeld Lebowski

‘Ieder van ons is verschillende, is vele, is een overmaat aan zelven.’ De Portugese dichter Fernando Pessoa noteerde die woorden ergens in de jaren dertig, in een onvoltooid dagboek dat pas een halve eeuw na zijn dood zou verschijnen en dat in de Nederlandse vertaling van 1990 Het boek der rusteloosheid werd. Een actueel inzicht blijft het, merkwaardig ter zake nu definities van identiteit, ras, sekse en sociale klasse van alle kanten worden opgeschud.

Een roman waarin veel van die discussies aan de orde komen, is Salomons oordeel van Robert Vuijsje, een bespiegeling over wit versus zwart, joden versus moslims en elite versus straatcultuur. Het omslag lijkt een visuele vertaling van Pessoa’s tekst: een meervoudig menselijk profiel, waarin in vijf kleuren evenzovele identiteiten zijn vervat, de ene met duidelijke contouren, de andere vaag of nauwelijks gedefinieerd.

Om ‘existentiële vragen over angst en identiteit’ draait ook Het is goed, het is mooi & De berg, een bundeling van twee samenhangende humoristische romans van de 50-jarige Kroatische schrijver Ivica Prtenjača (Uitgeverij Klin, 2019), door illustrator Alira Hrabar Oremović uit Zagreb van een verwant gelaagd menselijk profiel voorzien.

Je hoeft niet ver te zoeken om meer van die elkaar overlappende gezichten te vinden. Niet toevallig vaak op boeken waarin identiteit en eigenheid ter discussie staan, zoals The Behavior of Love van Virginia Reeves (Simon & Schuster, 2019), een psychologische roman over een grenzen overschrijdende driehoeksrelatie, of We Are Our Brains (Random House, 2014), de Amerikaanse editie van de bestseller Wij zijn ons brein van neurobioloog Dick Swaab, die de relatie onderzoekt tussen de individuele wil en de alles bestierende hersenen.

Dat identiteit je toch wel degelijk kan vastspijkeren – aan je geboortegrond, je sociale klasse – is de boodschap van Malterfoske van Lammert Voos (AFdH Uitgevers, 2019), een rauwe novelle over generaties arme zwoegers die maar niet loskomen van de Groningse zeeklei. Omslagontwerper Martien Frijns verbeeldde het thema in drie knoestig met elkaar verklonken koppen.

Lammert Voos: Malterfoske. Beeld AFdH Uitgevers
Lammert Voos: Malterfoske.Beeld AFdH Uitgevers
D.F. Swaab: We Are Our Brains. Beeld Random House
D.F. Swaab: We Are Our Brains.Beeld Random House
Virginia Reeves: The Behavior of Love Beeld Simon & Schuster
Virginia Reeves: The Behavior of LoveBeeld Simon & Schuster
 Ivica Prtenjača: Het is goed, het is mooi & De berg. Beeld Uitgeverij Klin
Ivica Prtenjača: Het is goed, het is mooi & De berg.Beeld Uitgeverij Klin

Robert Vuijsje: Salomons oordeel

Omslag Dog and Pony. Lebowski; € 21,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden