Boekenweekgeschenk van Geert Mak ook in het Turks

Het Boekenweekgeschenk van dit jaar, De Brug van Geert Mak, verschijnt ook in het Turks: Het speelt zich namelijk af in Istanbul....

ANP

In het Nederlands is de oplage van het boekje 890.000 exemplaren, in het Turks 20.000. Iedereen die in de Boekenweek (14 tot en met 24 maart) voor meer dan 11,50 euro aan boeken koopt of betalend lid wordt van de bieb, die krijgt het geschenk. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek dinsdag laten weten.

Het boek speelt zich vooral af op de Galatabrug in Istanbul. ‘Dit boek is geen verhaal over de stad, eerder een reisverhaal over een reis van een dikke 500 meter: de Galatabrug’, aldus Mak. ‘De brug werd vijftien jaar geleden gesloopt en oudere inwoners van Istanbul zijn nòg in een shocktoestand, want er is een deel van hun leven mee verdwenen.’ Toch is de nieuwe brug en vooral het leven erop de moeite waard, aldus Mak.

Hij bezocht de stad Istanbul al voor zijn boek In Europa en had toen al ideeën om te gaan praten met de mensen op de Galatabrug.

‘Die vissers hadden niet zoveel te melden, de straatverkopers wel en de zakkenrollers, de man ook die nagemaakte parfums verkocht. Ik heb veel met die mensen opgetrokken: de man die wegvluchtte bij de grens met Iran, de man die zijn dochters een beter leven wilde geven, de zolenverkoper die van 7 euro per dag moet leven, maar altijd je thee wil betalen want je bent zijn gast’, aldus Mak.

‘Ze leggen allemaal hun hoop bij de kinderen’, stelde de auteur vast. ‘In Turkije is een inhaalslag gaande. Het aantal studenten vliegt omhoog, onder wie ook de vrouwelijke. Op ‘mijn’ brug weerspiegelt zich dat.’

Het thema van de 72e Boekenweek is Lof der Zotheid, iets heel anders dus. ‘Literaire jury's blinken niet uit in waardering voor humorvol schrijven. De CPNB vindt dat het een volwaardig criterium moet worden’, aldus directeur Henk Kraima.

Kees Fens werd verzocht om het Boekenweekessay te schrijven. Die gaf er gehoor aan en schreef Op weg naar het schavot, maar: ‘Humor is tijdgebonden, hij vergrijst na dertig, veertig jaar, daarna is hij niets meer. Mijn humor is die van mijn generatie en die is op weg naar het schavot. Ik heb de CPNB gewaarschuwd, maar die bleek doof.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden