nieuwsboekenweek

Boekenweek-optredens Annejet van der Zijl afgelast wegens corona

Annejet van der Zijl, schrijver van het boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’, zegt al haar optredens deze week af vanwege de coronacrisis. De Boekenweek loopt nog tot dit weekeinde. Het is haar eigen besluit. Ook de meeste optredens van boekenweekessayist Özcan Akyol gaan niet door.

Annejet van der Zijl, schrijver van het boekenweekgeschenk van 2020. Beeld ANP
Annejet van der Zijl, schrijver van het boekenweekgeschenk van 2020.Beeld ANP

‘In verband met de opmars van het coronavirus moet ik tot mijn spijt besluiten mijn boekenweektournee af te breken’, laat Van der Zijl donderdag in een verklaring weten. ‘Ik wil op dit moment niet verantwoordelijk zijn voor volle zalen, niet alleen vanwege mezelf, maar ook in het belang van de gezondheid van mijn lezers. Vanzelfsprekend kom ik de afgezegde optredens later graag inhalen.’

De eerste afzegging gaat al om een optreden vanmiddag in Middelburg. Voor vrijdag en zaterdag stonden nog Maastricht, Oosterbeek, Rotterdam, Den Haag en Monster op het programma.

Veel afgelastingen

De Nederlandse concert-, theater- en evenementenbranche staat alom voor de vraag wat te doen in antwoord op de corona-epidemie. Velen houden zich strak aan de adviezen van het RIVM en plaatselijke overheden, anderen kiezen vast het zekere voor het onzekere.

World Press Photo heeft donderdag de prijsuitreikingsavond en het fotofestival afgezegd die het van 16 tot 18 april in Amsterdam zou houden. De internationale foto-organisatie verliest daarmee twee van de grootste evenementen die het jaarlijks organiseert. ‘Het zijn sleutelmomenten voor de gemeenschap van foto- en videojournalistiek en we gaan allemaal dat moment missen’, aldus de verklaring.

Cabaretier Najib Amhali verplaatste donderdag de reeks van optredens die die avond zou beginnen in Theater aan de Parade in Den Bosch. Gezocht wordt naar nieuwe data in juni. Het hardcorefeest Masters of Hardcore, eind deze maand in Den Bosch, was woensdag al uitgesteld; en kunstbeurs Tefaf in Maastricht besloot ook al de deuren vroeger te sluiten.

‘De scenario’s veranderen bijna per uur’, zegt Marte Lalleman, directeur van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), koepelorganisatie van theaterbedrijven die geen subsidie ontvangen. De financiële gevolgen van annuleringen zijn nog veelal onduidelijk.

‘De vraag wat de verzekering dekt, houdt iedereen bezig, maar niemand heeft denk ik het antwoord. Iedereen is dat voor zichzelf aan het nagaan. Een week niet spelen kan voor vrije producenten al grote gevolgen hebben. Inhalen is al een uitdaging voor een beperkt aantal voorstellingen in een deel van het land, zoals nu in Brabant. Als dat voor meer gebieden gaat, wordt het alleen maar ingewikkelder.’

Het Muziekgebouw in Eindhoven besloot dinsdag alle optredens voor een week stil te leggen, nadat er specifieke richtlijnen voor Brabant waren uitgevaardigd. ‘Wij hebben op ons moreel kompas gevaren’, zegt directeur Wim Vringer. ‘Het RIVM roept mensen in Brabant op onnodige sociale contacten te vermijden, maar met 999 mensen in de zaal zou ik wel open mogen blijven. We hebben besloten de geest van het advies te volgen en niet de cijfers.’

Voor sommige optredens is er al een nieuwe datum, maar zeker voor internationale producties is dat niet altijd makkelijk te regelen, zegt Vringer. ‘Over de financiële gevolgen is nog geen eenduidig antwoord te geven. We hebben het nu voor een week gesloten, maar uit allerlei delen van de wereld beginnen artiesten af te zeggen, al tot in april.’

De literaire organisatie Tilt heeft zijn jubileumfestival in het Tilburgse theater De Nieuwe Vorst, dat zaterdag samenviel met het slotweekend van de boekenweek, al dinsdag afgezegd. De vijfhonderd bezoekers krijgen hun geld terug, en de organisatie zoekt naar een nieuwe datum om het tienjarig bestaan te vieren.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft zijn vertrek gecanceld naar de Verenigde Staten voor een tournee langs negen Amerikaanse steden langs oost- en westkust. Met chefdirigent Lahav Shani zouden ze daarmee memoreren dat het Rotterdamse orkest vijftig jaar geleden voor het eerst de oversteek maakte.

Violist André Rieu heeft donderdag zijn acht optredens in de Verenigde Staten afgezegd. Hij was al in Tampa, Florida, maar zegt de gezondheid van zijn fans voorop te stellen. ‘We zijn teleurgesteld dat we niet voor jullie kunnen optreden, maar we doen er alles aan om jullie te beschermen op dit moment.’

Met het besluit van de Amerikaanse regering om dertig dagen alle vluchten uit de Europese Schengenzone te weigeren, lijken de VS de boel verder op slot te gooien. De afgelopen dagen al een streep door talloze concerten en festivals: de grote muziekbeurs South by South West in Texas gaat niet door, en het festival Coachella verschoof de muziekweekends in de Californische woestijn naar het najaar. Vraag is of Amerikaanse artiesten nog wel naar Europa zullen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden