Boekenquiz

Yorick van Wageningen was maandag bij Claudia de Breij te gast in De wereld draait door en zei daar precies het tegenovergestelde van wat je van een in Hollywood geslaagde, Nederlandse acteur zou kunnen verwachten: hij wil 'met liefde' weer in eigen land aan het werk....

Wim de Jong

Met dat steuntje in de rug zagen we een half uurtje later metblosjes op de wangen toe hoe de eigenzinnige Maarten 't Hart meteen menuet van Bach op het klavecimbel de tweede Avond van degrote boekenquiz van de NPS en NRC Handelsblad op Nederland 3opende. Anderhalf uur durend, losjes aan de Boekenweek gekoppeldspelprogramma, waarin vier teams samengesteld uitthrillerauteurs, fictie- en nonfictieschrijvers en lezers hettegen elkaar opnamen in hun kennis van de literatuur. In hetstrijdperk onder anderen Saskia Noort, Thomas Ross, Arthur Japinen Annejet van der Zijl; en met Hans Goedkoop als quizmaster.

Geslaagde uitzending, zeker ten opzichte van die van vorigjaar, toen onze vaderlandse literatoren nog in deveronderstelling leefden dat een tv-optreden in een quiz voor hunberoepsgroep gelijkstond aan nuffig en wereldvreemd doen. Daarhadden de kandidaten en de borsten van Saskia Noort gisterengelukkig geen last van, terwijl ook Goedkoop zijn quiz vaardiguit de buurt hield van de pseudo-deftigheid die Het NationaleDictee van Philip Freriks aankleeft. Het interessantst waren tochweer de oude filmpjes waarmee een aantal vragen werd ingeleid.Reve over de 'keukenmeidenromantiek' van Claus, Truman Capoteover zijn eigen In cold blood, Hitchcock over 'suspense' enBoudewijn Büch in een vroege, literaire tv-variant vanPictionary.

Je zou wat over hebben voor een Avond van het boek, die alleenbestaat uit dergelijke door Goedkoop aan elkaar gepratehistorische tv-fragmenten. Maar als eigenzinnig volk krijgen wede literatuur op tv klaarblijkelijk liever verpakt in een quiz.Maar niet te veel over willen mopperen: in emigrantenkringengeldt het allicht als uitermate karakteristiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden