BoekenBoekenluisteraar

Boekenluisteraar: luisterrevanche voor de verliezers

Hugo Blom
Illustratie bij Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa. Beeld Martyn F. Overweel
Illustratie bij Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa.Beeld Martyn F. Overweel

Op de avond dat ik dit schrijf, wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2019 bekendgemaakt. Op de achtergrond, maar zonder dat ik het scherm kan zien, heb ik Nieuwsuur aanstaan, alsof ik nu ook een boekenprijsluisteraar ben. Ik kan eigenlijk alleen maar denken aan die vijf arme schrijvers die zo meteen niet gaan winnen. Verliezen heet dat, wat binnen de kunsten een eigenaardig verschijnsel blijft, want van wie verlies je, of van wat, hoe, waarom, wanneer? Was het halverwege je roman waar je jaren in geobsedeerde liefde aan hebt gewerkt of was je misschien al kansloos vanaf het moment dat je als ‘nummer 6’ op de shortlist belandde?

Door een gelukkig toeval, anders wil ik het niet noemen, zat ik een paar jaar geleden samen met twee andere schrijvers op een rijtje in een kerk in Dordrecht. Ik verloor. Iemand anders verloor ook. ‘Wel godverdomme’, had ik voor in de mond liggen, maar ja een kerk, een literair publiek, beschaving en mijn ouders zaten trouwens ook in die kerk. Dus. Een lange aanloop om duidelijk te maken dat mijn sympathie in de literaire wereld bij de verliezers ligt, bij al het andere ben ik altijd unverfroren voor gedoodverfde winnaars. Ik had bedacht dat wij luisteraars het universum weer in balans zouden kunnen brengen door de komende dagen, weken, maanden te luisteren naar al die titels die wel genomineerd waren, en niet wonnen. Dat voornemen blijkt een stuk lastiger uitvoerbaar dan ik had gedacht.

...

Ik moest even pauzeren om toch live te kunnen zien dat De goede zoon van Rob van Essen gewonnen heeft, wat in het kader van de luisterrevanche voordelig is. Zijn boek is namelijk een van de titels die nog niet is voorgelezen. Wat is er wel? Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer is al wel voorgelezen, door Francis Broekhuijsen, en dat neemt bijna 21 uur luisteren in beslag. Dat is geen sinecure, maar bedenk dat Pfeijffer heeft verloren en dat dat even pijn zal doen. Misschien schalde er zelfs wel een hartgrondig ‘stronzo!’ door de ‘heren’ van het Amstel Hotel, wie zal het zeggen? Laat een barmhartige luisteraar verlossing brengen. Broekhuijsen heeft een mooie stem en Pfeijffer schreef een mooi boek. 1 + 1…

Esther Gerritsen is denk ik inmiddels de ongekroonde koningin van de literaire nominatie. Eerder belandden haar romans Superduif (2011), Dorst (2013) en Roxy (2015) al op de shortlist van de Librisprijs en nu De trooster dus ook. Alle vier de romans zijn verkrijgbaar als luisterboek, samen voor ongeveer 50 euro, dus met duizend luisteraars zijn we net zo veel waard als één Librisprijs. Voorlezer van De trooster is Louis van Beek.

Nu wordt het stil in luisterboekenland, want zowel Drift van Bregje Hofstede, als De ommegang van Jan van Aken, als Het vloekhout van Johan de Boose is (nog) niet beschikbaar. En de winnaar natuurlijk ook niet, die was ik bijna vergeten. Misschien moeten we die gewoon eerst maar even ouderwets lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden