Boeken in hun omgeving

Thera Coppens (1947): ‘Ik ben nu de Vestdijk-biografie aan het lezen die mijn man, Wim Hazeu, vorig jaar heeft geschreven....

Ik lees altijd graag boeken die over de 18de of 19de eeuw gaan, de tijd van Hortense de Beauharnais, de hoofdpersoon van mijn nieuwe boek. Dat was een periode waarin gestreefd werd naar schoonheid, en dat fascineert me. Zo heb ik tijdens onze vakantie op Lesbos Chateaubriand gelezen, zijn Memoires vanuit het graf. Zo prachtig! En Charles Dickens, de eerste grote reisjournalist zou je kunnen zeggen, vind ik heel leuk. Zijn reisverslagen kloppen niet altijd, maar ze zijn wel amusant.

Als ik op vakantie ben, lees ik graag boeken en auteurs die met de omgeving te maken hebben omdat je je er dan vaak makkelijker mee identificeert. Zo las ik op Lesbos Homeros, Kavafis en de biografie van Sappho. We gaan nog op vakantie naar Ierland, dan neem ik James Joyce mee.

Het veelgelezen De schaduw van de wind van Carlo Ruiz Zafon vind ik een meesterwerk. Maar wat ik echt heel mooi vind is Huis van het leven van de Italiaan Mario Praz. Praz loopt door zijn huis, dat doordrenkt is van de empirestijl, hij beschrijft zijn rijke verzameling bezittingen, pakt voorwerpen op en vertelt daarover. Over de geschiedenis. Over Rome. Dat is zo schitterend!

Márquez en Tolstoj zijn mijn grote voorbeelden. Als ik vastzit met schrijven, val ik terug op Márquez. Als ik hem gelezen heb, weet ik weer hoe ik verder moet. Het is een bepaalde, hoekige beweging die zijn verhalen kenmerkt: zodra je denkt dat je het type mensen in zijn boeken kent, gebeurt er iets onverwachts waardoor ze toch anders blijken te zijn.

Van Arnon Grunberg lees ik alleen zijn artikelen. Bij hem moet ik oppassen dat hij m’n stijl niet beïnvloedt. Hij schrijft bijvoorbeeld – ik noem maar wat – over een man in een hotel die plotseling een schoen uit het raam gooit. Dat blijft me dan zo lang bij, dat ik er hinder van ondervind. Op zichzelf wel knap natuurlijk dat hij dat weet te bereiken.’

Wim Wirtz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden