Boeken en bouchons in Maison de la Presse

De Nederlandse Boekverkopersbond bestaat honderd jaar, en om die feestvreugde letterkundig cachet te geven, heeft de bond vijftien auteurs uitgenodigd een beschouwing te schrijven over een boekhandel....

Ed Schilders

Martin Bril blijft het dichtst bij de landsgrens als hij in De Groene Waterman in Antwerpen zijn tweede exemplaar van de brieven van Gerard Reve koopt. In zijn verhaal sluipt de schim van Willem Elsschot mee. Er zijn meer van die literaire schimmen. Nelleke Noordervliet (Athene) praat over haar schouder met de dichter Kaváfis. Abdelkader Benali heeft tijdens zijn zoektocht door Istanbul Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk als spirituele gids.

In de mooiste bijdragen wordt echter niet de boekhandel geportretteerd maar de boekhandelaar. Van Dis en de Maltezer kroniek van de familie Sapienza. Jan Siebelink in Parijs in een boekentempeltje dat aan J.-K. Huysmans gewijd is. Kees van Kooten met een portret -- en Robert Louis Stevenson als schim -- van een echtpaar dat in een dorpje in de Cévennen het Maison de la Presse bestiert, dat ook het centrale inzamelpunt is van bouchons, plastic kurken, voor een goed doel.

Toch is ook boekverkopend Nederland her en der in deze feestbundel binnengeslopen. Als een schim. Maar of dat bijdraagt aan de feestvreugde? Michaël Zeeman (tien jaar lang boekverkoper) haalt hard uit naar de ‘narigheid’ van de ‘schichtige boekverkopers’ die de grote Nederlandse boekhandelfilialen bemannen. Martin Bril en Connie Palmen (Barcelona) laten datzelfde ongenoegen wat milder doorschemeren.

Marita Mathijsen schreef het nawoord, en vraagt zich af: ‘Maar hoe zou dat nu zijn als je in Nederland op reis ging?’ Juist na lezing van deze bundel luidt het antwoord, denk ik, toch iets in de geest van de spreekwoordelijk weggelegde schone taak.Ed Schilders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden